Як правильно подати дані про бенефіціарів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як правильно подати дані про бенефіціарів

Особисті фінанси
651
Finance.ua, як портал, що допомагає українським підприємцям, розповідає, кому та які документи про бенефіціарів потрібно подавати, аби не отримати штраф.
28 квітня 2020 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» №361-IX.
Відповідно до Закону, юрособам, яких було зареєстровано до 28 квітня 2020 року, необхідно оновити дані про кінцевих бенефіціарів протягом трьох місяців від дня затвердження форми структури власності Державною службою фінансового моніторингу. Однак нещодавно ВР перенесла кінцевий термін подання інформації про бенефіціарів з жовтня цього року на 11 липня 2022 року.
Для виконання вимог закону необхідно буде подати державному реєстратору такий пакет документів:
  • структуру власності, форма якої затверджена наказом Мінфіну;
  • якщо кінцевим бенефіціаром є юридична особа – витяг, виписку або інший документ з ЄДР (чи торгівельного/банківського/судового реєстру – для іноземних осіб), де визначено інформацію щодо кінцевих бенефіціарів. У випадку з засновниками- юридичними особами нерезидентами документ виданий органом іншої країни, має бути апостильованим (або легалізованим) та повинен мати нотаріально засвідчений переклад на українську мову;
  • нотаріально засвідчену копію паспорта та реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності) кінцевих бенефіціарів. У випадку, якщо таку копію документа посвідчено нотаріусом іншої країни, вона має бути також апостильована (або легалізована) та мати нотаріально засвідчений переклад на українську мову.
До речі, про новини для бізнесу ми часто пишемо у телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб не пропустити важливі новини! 🤫
Яких юридичних осіб не стосуються ці вимоги:
  • громадських формувань;
  • адвокатських об’єднань;
  • торгово-промислових палат;
  • ОСББ;
  • релігійних організацій;
  • державних та комунальних підприємств;
  • державних органів, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій.
При цьому слід зазначити, що вимоги закону не є одноразовими. Юридичні особи зобов’язані підтримувати інформацію щодо кінцевих бенефіціарів в актуальному стані. Зокрема, юридичні особи зобов’язані щорічно, протягом 14 календарних днів, починаючи з наступного року з дати державної реєстрації юридичної особи, подавати вищезазначений пакет документів та відповідну заяву для підтвердження відомостей про кінцевих бенефіціарів.
А у разі виникнення змін – протягом 30 днів повідомляти про них державному реєстраторові. Так само у випадку виявлення неточностей або помилок в інформації про кінцевих бенефіціарів юридична особа не пізніше 3робочих днів з дня їх виявлення повторно має направити реєстратору відкориговані відомості.
Штраф. За порушення даного Закону, зокрема за ігнорування вимог щодо розкриття кінцевих бенефіціарів, на посадову особу (перш за все – на керівника) буде накладено штраф у розмірі від 17 тис. до 51 тис. гривень.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас