Скільки коштує продати пай? Названо вартість оформлення угоди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки коштує продати пай? Названо вартість оформлення угоди

Аграрний ринок
7810
Сьогодні вартість укладання угоди купівлі-продажу земельної ділянки паю складає приблизно 10 тис. грн.
Про це розповів радник фінансування програми USAID AGRO Микола Волков.
А от вартість укладання угоди з кредитуванням, за його словами, – 25 тис. грн при вартості угоди у 130 тис. грн.
«Тобто 20% вартості угоди потягнули тільки затрати, нотаріус, оцінка, комісія банку, і це без відсотків. Відповідно, це говорить про те, що працювати таким чином не ефективно. Чому такі дорогі витрати? Тому що, по-перше, у нотаріуса фіксована ставка, по-друге, він витрачає на це цілий день. Вважаю, що без кардинальної зміни підходів до цього процесу, він і надалі буде «кульгати», – зазначив експерт.
На його думку, програма стимулювання кредитів збільшить кількість клієнтів, які захочуть придбати земельну ділянку в кредит, а Мін’юст і інші будуть змушені змінювати процеси.
«Наразі відомства озвучують, що для певної категорії клієнтів буде можливість купівлі земельної ділянки в кредит під 3% річних. Зараз процес кредитування під купівлю землі розглядається на двох рівнях. Один з них – програма «Доступні кредити 5-7-9». Її мають змінювати однозначно. І там може бути передбачений деталізований механізм щодо видачі пільгових кредитів. Але поки його немає», – додав Микола Волков.
Також існує держпрограма стимулювання кредитування – це державні гарантії, які надаються на 50% вартості кредиту. Вона буде спонукати банки фінансувати нових клієнтів.
За матеріалами:
AgroPolit.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас