Банкам дадуть конфіденційну інформацію про клієнтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам дадуть конфіденційну інформацію про клієнтів

Казна та Політика
2325
В рамках податкової амністії українські банки отримали можливість запитувати і отримувати від правоохоронних органів і податкової інформацію про клієнтів, які відкривають у них спецрахунки для цілей амністування і вносять на них грошові кошти.
На це звернув увагу фінансовий аналітик Василь Невмержицький, який розповів у коментарі UBR.ua, що відповідні зміни Нацбанк запровадив постановою № 97 від 30 вересня 2021 року.
Постанова доповнила пункт 5 Порядку відкриття та ведення спецрахунків, яка зобов’язує банки перевіряти джерела походження внесених декларантом коштів, таким абзацом:
«Банк має право з метою встановлення джерел походження коштів звертатися із запитом до державних органів, до державних реєстраторів, а також до органів виконавчої влади, правоохоронних органів, які надають відповідь згідно з Порядком».
Як пояснює Невмержицький, перед відкриттям «амністійного» рахунку фінустанови перевіряють дані, зазначені клієнтом про себе, «за своїми базами даних» і в загальнодоступних державних електронних реєстрах.
Зокрема, банк зобов’язаний перевірити наявність декларанта в списку осіб, пов’язаних з терористичною діяльністю або проти яких введено міжнародні санкції.
Після відкриття рахунку та внесення на нього коштів банкам необхідно перевірити, за рахунок чого вони були сформовані. Нагадаємо, податкова амністія не надається для чиновників (які обіймали посади як мінімум з 2005 року) і для легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом (якщо мова не йде про несплату податків).
Щоб забезпечити фінмоніторинг і вимоги закону, банкам дозволили отримувати конфіденційну інформацію про клієнта від держави, наприклад, пояснює Невмержицький, щодо його можливої участі в тих чи інших кримінальних справах. Отримані дані банк не має права розголошувати і передавати третім особам.
Водночас, при відкритті спецрахунку клієнт повинен підписати заяву зі згодою на те, що банк зможе відправляти в Державну податкову службу запити на отримання інформації про суми доходу фізособи, утриманого з цього доходу ПДФО, а також про суми нарахованого йому єдиного внеску.
Як зазначає Невмержицький, клієнт також повинен погодитися на банківські запити в інші державні та правоохоронні органи.
Нагадаємо, після старту податкової амністії 1 вересня українці задекларували 56,5 млн грн, поповнивши бюджет на 3 млн грн, про що повідомив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас