Погашення боргів: скільки запозичень повернула Україна у 2021 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Погашення боргів: скільки запозичень повернула Україна у 2021 році

Казна та Політика
823
Доходи держбюджету у вересні 2021 року були нижчими, ніж видатки — 83,3 млрд грн і майже 110 млрд грн відповідно. Тому бюджет було зведено із дефіцитом.
Про це йдеться в презентації Київської школи економіки «Бюджетний барометр».
Найбільшим викликом для Міністерства фінансів України у вересні було здійснення пікових найбільших у поточному році виплат за держборгом, кажуть у КШЕ.
За планом у 2021 році у вересні уряд мав погасити боргів на 80 млрд грн, а з урахуванням курсових коливань та інших факторів було витрачено на погашення цих боргів майже 75 млрд грн.
Кому і скільки повертали? 64 млрд грн було виплачено зовнішнім кредиторам. Україна погасила частину єврооблігацій, випущених під час реструктуризації боргу 2015 року — загальна сума з платежу становила 1,3 млрд грн. Ще приблизно 9,5 млрд грн було сплачено за позиками МВФ.
Погашення боргів: скільки запозичень повернула Україна у 2021 році
Для того, щоб здійснити такі погашення у вересні, у попередньому місяці уряд спеціально акумулював кошти на своїх рахунках, аби безпроблемно пройти через ці пікові платежі.
Попри те, що Мінфін зміг нормально пройти цей важкий період платежів, аналітики кажуть, що проблеми з боргами є на боці запозичень.
«У Міністерства фінансів продовжуються проблеми із залученням боргового фінансування для своїх потреб. У чому суть проблеми? Коштом боргових запозичень Мінфін частково повертає старі борги, частково виплачує видатки держбюджету. Якщо Мінфін недоотримує кошти від запозичень, воно не може повертати свою борги. І таким чином уряд має менше коштів, аби фінансувати менше видатків з бюджету», — розповіла керівниця Центр аналізу публічних фінансів та публічного управління KSE Дарина Марчак.
Погашення боргів: скільки запозичень повернула Україна у 2021 році
Від початку року відставання по плану запозичень лише за загальним фондом Держбюджету-2021 складає 104 млрд грн, що є значною сумою. Фактична потреба є меншою, оскільки є певна економія на видатках і перевиконання плану надходжень.
Аналітики стверджують, що для того, аби профінансувати й майбутні погашення, заплановані до кінця 2021, і весь обсяг видатків, за жовтень-грудень Мінфіну треба запозичити з усіх джерел ще 235 млрд грн.
Увесь обсяг цієї суми відомство планує запозичити на внутрішньому ринку.
Цікаво, що ця сума майже дорівнює тій, що уряд зміг запозичити всередині країни за 9 місяців 2021 року. Тобто владі потрібно фактично втричі збільшити темпи запозичень.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас