Порахували, на яких видатках з Держбюджету-2021 "зекономив" уряд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порахували, на яких видатках з Держбюджету-2021 "зекономив" уряд

Казна та Політика
272
У вересні уряд значно пришвидшив фінансування видатків: при плані 114 млрд грн за загальним фондом профінансовано 109,7 млрд.
При цьому протягом багатьох місяців відбувалося значне недовиконання планів щодо видатків. Як наслідок — за результатами 9 місяців непрофінансовано 69 млрд грн планових видатків за загальним фондом. Ще 31 млрд грн не було виконано за спеціальним фондом.
У Київській школі економіки проаналізували, на яких видатках із Держбюджету-2021 «зекономив» уряд.
Причини недовиконання рівня видатків:
  • невчасне використання органами влади тих коштів, які вже надані Держказначейством. За січень-вересень їхня сума склала понад 68 млрд грн за загальним фондом. Це говорить про те, що органи влади не проводять вчасно всі процедури і не встигають за темпами всіх запланованих видатків. Це призводить до того, що вони мають право на використання коштів, але кошти просто лежать на рахунках;
  • економія урядом на обслуговуванні державного боргу, внаслідок чого було зекономлено понад 9 млрд грн, а також на сплаті за гарантійними зобов’язаннями, яких фактично було сплачено на 1,7 млрд грн. Також важливим фактором економії на обслуговуванні держборгу є посилення курсу гривні. У бюджет на 2021 рік був закладений курс 29,1 грн за долар, у той час як у вересні він становив 26,7 грн за долар;
  • деякі органи влади досі не затвердили необхідні для фінансування документи. Зокрема незатвердженими залишаються 24 паспорти бюджетних програм на суму близько 3 млрд грн. Але якщо говорити про кількість напрямів використання бюджетних коштів, то мова йде про близько 5% бюджетних програм.
Нижче наводимо слайд KШЕ, де вказані найбільші бюджетні програми з найменшим станом фінансування за 8 місяців 2021 року.
Порахували, на яких видатках з Держбюджету-2021 "зекономив" уряд
«Однак навіть із ними програмами ситуація не найгірша. Адже є цілий перелік програм, за якими не було витрачено жодної гривні у поточному році. Оскільки за ними ще не витрачено коштів, то ймовірність, що всі ці програми будуть профінансовані у повному обсязі, є дуже малою», — коментує керівниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління KШЕ Дарина Марчак.
Порахували, на яких видатках з Держбюджету-2021 "зекономив" уряд
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас