Україна піднялася в світових рейтингах фінансової занятості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна піднялася в світових рейтингах фінансової занятості

Казна та Політика
308
Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» оприлюднив результати загальнонаціонального опитування, проведеного у серпні 2021 року, які показують, що Україна піднялася у світових рейтингах фінансової грамотності.
Для проведення дослідження фінансових знань, поведінки та ставлення українців до фінансових питань та порівняння з іншими країнами Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» використав запитання та методику Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР).
В аналогічному дослідженні 2018 року результат України за Індексом фінансової грамотності становив 11,6, тоді Україна розділила останнє місце з Польщею.
Цього року Україна набрала 12,3 бали, випередивши такі країни як Італія, Грузія, Румунія та Чорногорія. Це стало значним досягненням, оскільки результати інших країн за дослідженням ОЕСР залишилися на попередніх рівнях.
Основні результати дослідження включають наступне:
  • Рівень фінансової грамотності є найнижчим у віковій групі 18-24 роки. Другий найнижчий показник – у віковій групі 60+ років.
  • Рівень фінансової грамотності залежить від рівня доходу та освіти.
  • Вищий рівень фінансової грамотності корелює з вищим рівнем особистих заощаджень.
  • Результати з фінансової грамотності мешканців міст є значно вищими за результати респондентів, які мешкають у сільській місцевості. Аналогічний розрив також характерний для користувачів та некористувачів технологій.
Дослідження також показало, що рівень обізнаності про фінансові продукти підвищився і наразі наближається до середнього по ОЕСР.
79% українців знають щонайменше про 5 фінансових продуктів. Проте, рівень користування українцями фінансовими послугами нижчий, ніж в країнах ОЕСР. Фактично, опитування показало, що лише 57% українців придбавали фінансові продукти протягом останніх 2 років, порівняно з 60% у 2018 році. Це значно нижче середнього рівня користування фінансовими послугами у країнах ОЕСР.

Довідка Finance.ua:

  • Нагадаємо, USAID надає допомогу Україні у побудові потужного фінансового сектору, який регулюється політично та економічно незалежними структурами, є інтегрованим до міжнародних стандартів.
  • Зі слів Роберта Бонда, ще 5 років тому одна з галузей, на яку зосередив увагу цей проєкт — це збільшення доступу до фінансування для малих та середніх підприємств.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас