Що зміниться в Україні з 1 жовтня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що зміниться в Україні з 1 жовтня

Особисті фінанси
2220
Жовтневі нововведення для українців пов’язані не тільки з початком опалювального сезону або виплатами для пенсіонерів. Finance.ua як портал, який піклується про ваші гроші, розповідає про головні нововведення, які чекають на українців з 1 жовтня 2021 року.
Підвищення пенсій. У жовтні пенсіонери в Україні отримають додаткові виплати: влада обіцяє щомісяця доплачувати по 400 гривень деяким пенсіонерам. Це стосується категорії одержувачів виплат від держави за віком та страховим стажем, які досягли віку 75−80 років. За словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, на надбавку до щомісячної пенсії може розраховувати майже мільйон українців.
Як відомо, з квітня минулого року пенсіонерам 80+ вже щомісяця доплачують 500 гривень до пенсії.
Більш того, з 1 жовтня 2022 року пенсіонерам у віці 70−75 років будуть встановлені щомісячні доплати в сумі до 300 гривень. Це ті категорії громадян, у яких пенсії менші від середньої заробітної плати 2020 року.
Зростання комунальних тарифів:
  • електрика. З 1 жовтня ціна електроенергії для побутових споживачів складе 1,44 грн/кВт-год за умови споживання до 250 кВт-год. За підрахунками уряду, таке нововведення допоможе заощадити на платіжках за світло для 80% споживачів. Для решти домогосподарств тариф залишиться без змін — тобто 1,68 грн/кВт-год;
  • газ. Газопостачальні компанії опублікували жовтневі цінники на «блакитне паливо» для побутових споживачів (населення). Найнижчі річні тарифи становлять 7,80 — 7,96 грн за кубометр. Найдорожчий газовий тариф на рік (13,5 грн за куб) пропонують Чернівецька, Житомирська та Херсонська обласні енергопостачальні компанії.
До речі, раніше «Нафтогаз України» ввів новий тарифний план на опалювальний сезон для побутових клієнтів — «комфортний сезон». Він дозволяє споживачам платити за газ рівномірними частинами щомісяця.
До речі, якщо ви все ще не підписані на телеграм-канал Finance.ua, рекомендуємо це зробити прямо зараз. Всього пару кліків — і найважливіші новини для ваших гаманців завжди будуть у вашому улюбленому месенджері.
«Карантинні норми» для субсидій — тільки для «червоної» зони. З 1 жовтня спеціальні соціальні нормативи при розрахунку субсидій будуть доступні тільки для регіонів, які потім опиняться в «червоній» зоні.
Нагадаємо, збільшення на 50% нормативів споживання газу, води та електроенергії для розрахунку субсидії були введені навесні минулого року. Однак тепер вони будуть збережені в опалювальному сезоні для жителів тих регіонів, які опиняться в «червоній зоні» карантину.
Нові штрафи і ваговий контроль для водіїв. З 1 жовтня набуває чинності закон, який вводить для перевізників адміністративну відповідальність за порушення у сфері габаритно-вагового контролю. Тепер за перевантаження далекобійних фур будуть автоматично нараховуватися штрафи від 8 500 до 51 000 грн.
Контролювати перевізників будуть майданчики «зважування в русі» (WiM) — їх встановлюють на трасах, які ремонтують в рамках програми «Велике будівництво». Ці майданчики фіксують автомобілі цілодобово в режимі реального часу, а дані про номерні знаки, габаритні розміри, загальну масу, навантаження на кожну вісь і кожне колесо окремо, швидкість руху зчитуються автоматично, що дозволяє виключити з процесу контролю людський фактор.
«Осінній» режим світла фар для водіїв. На водіїв легковиків також чекає «сезонна» зміна. Згідно з п. 9.8 Правил дорожнього руху, з 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути увімкнені денні ходові вогні. Якщо ж в автомобілі вони відсутні – водії повинні вмикати ближнє світло фар. Таке правило діє цілодобово, тобто і в світлий час доби.
За ігнорування цих норм передбачена адміністративна відповідальність — штраф від 425 до 510 гривень.
Перехід на електронні лікарняні. З 1 жовтня Україна переходить на електронні лікарняні. Нагадаємо, цей перехід мав відбутися ще на початку вересня, проте був відкладений через недостатню технічну підготовку медзакладів.
За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, цей сервіс полегшить життя пацієнтів, лікарів і роботодавців. Завдяки е-лікарняним вдасться знищити корупційні зловживання в цій сфері і заощадити кошти для держави.
Як це буде працювати? Процес отримання лікарняного для українців значно спростився:
  • пацієнт приходить до лікаря на огляд;
  • лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність у реєстрі та завіряє його КЕПом;
  • пацієнт отримує про це повідомлення від E-health;
  • з E-health за кілька секунд лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду, де формується електронний лист непрацездатності — саме той документ, за яким нараховують виплати. Про це пацієнт також отримає повідомлення на телефон, вже від ПФУ.
Що потрібно знати працівнику про е-лікарняний, а також як відбувається проходження е-лікарняного на підприємстві – ви можете почитати за посиланнями.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас