В Україні зріс попит на малогабаритні квартири радянської забудови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні зріс попит на малогабаритні квартири радянської забудови

Нерухомість
3640
Ріелтори почали фіксувати підвищення попиту на квартири в будинках радянської забудови. Причому купують старе невелике житло не лише в столиці, а й у інших регіонах. Але в пріоритеті, звісно, великі міста.
В цілому, як розповіли експерти ринку, на сьогоднішній день понад 70% попиту на вторинному ринку припадає саме на малогабаритні квартири радянської типової забудови.
При цьому близько 60% з них – це однокімнатні квартири за ціною від $35 тис. У великих регіональних центрах (Харків, Дніпро, Одеса, Львів) і до $50 тис. в Києві. Близько 35% попиту – двокімнатні квартири вартістю $70-100 тис.
За словами представників профільних асоціацій, з початку 2021 року малогабаритні квартири подорожчали від 7 до 10% залежно від регіонального центру і технічних характеристик.
Експерти відзначають, що саме високий попит є головним регулятором цін на такі квартири. Наприклад, з 2018-го по 2020 рік вартість однокімнатних квартир в середньому по країні збільшилася практично на 15%.
Топ-областей за подорожчанням вторинки. Лідери у подорожчанні однокімнатних квартир:
  • Хмельницька обл. – в середньому подорожчання склало 31,5%;
  • Дніпропетровська, Вінницька та Полтавська обл. – 26%;
  • Рівненська – 24,5%;
  • Закарпатська – 24%;
  • Чернігівська – 22%;
  • Київська – 21%.
В інших областях зростання вартості “однушок” не перевищило 15-20%.
Чи є ажіотаж? Наразі не доводиться говорити про те, що на ринку спостерігається ажіотаж. Популярність “однушок” і “двушок” завжди була домінуючою на вторинному ринку, зазначають ріелтори.
Для порівняння: кількість інвестиційних угод на первинному ринку в сегменті одно- і двокімнатних квартир, в залежності від якісних характеристик споруджуваного об’єкта, може досягати 80% в Києві і до 50-60% – у великих обласних центрах.
Прогноз. Експерти прогнозують, що до кінця року малогабаритні квартири можуть подорожчати в середньому на 2-3%. Але багато чого буде залежати як від епідемічної складової, так і від економічних обставин.
До речі, щоб не чекати роками і не збирати так довго потрібну суму на власний будинок або квартиру, можна скористатися іпотекою. Якщо ви зібралися зупинитися саме на цьому рішенні, Finance.ua вже запустив безкоштовний каталог іпотечних кредитів.

“Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог.”: https://finance.ua/ua/mortgage 🏡

За матеріалами:
Build Portal
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас