Як зняти квартиру і не стати жертвою обману: популярні прийоми шахраїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зняти квартиру і не стати жертвою обману: популярні прийоми шахраїв

Особисті фінанси
1444
Чим далі розвиваються технології, тим більше у шахраїв способів заробити – особливо це стосується здачі житла в оренду. Водночас потенційні орендарі мають безліч інструментів, за допомогою яких шахраїв можна вивести на чисту воду, йдеться в випуску Bihus info.
  • Аванс без перегляду квартири. У розпал сезону — традиційно, коли першокурсники вступають до місцевих ЗВО — квартири розлітаються швидко. Цим шахраї і користуються. Вони можуть поставити умову: або передоплата, або ви загубитеся в черзі бажаючих її зняти.
Найчастіше аферистам і показувати нічого тому, що квартири просто немає. Вони можуть дзвонити вам, входити в довіру і «по-братськи» радити заплатити якомога швидше тому, що саме вам хочуть віддати цей варіант.
Шахраї навіть скинуть право на власність квартири, адже його можна легко підробити. Цей документ слід перевірити в реєстрі нерухомості (для цього потрібно лише 35 грн і електронний цифровий підпис, який можна отримати в банку). А передоплату краще вносити тільки після огляду квартири так, як навіть при справжньому праві на власність, в ній вже можуть жити інші люди.
  • Перездача квартири. У цій історії вас ніхто не буде квапити з передоплатою. Часто шахраї орендують житло, а потім його перездають. Тому і часу у них багато. Це може бути солідний «власник» або «власниця», які ідеально знають житло. Вони запросять вас в квартиру, і не один раз. Все покажуть-розкажуть, а при укладенні договору продемонструють паспорт, в якому буде відповідна прописка. Це не дивно, адже при затриманні у підозрюваних в «житлових» аферах знаходили кілька паспортів і документів. Природно, всі вони фальшиві.
  • Інформаційний обман. Його можна розпізнати ще на етапі пошуку і розгляду пропозицій. На сайті нерухомості ви знаходите привабливий варіант і телефонуєте за вказаними в оголошенні контактами. Але з’ясовується, що цю квартиру вже здали. Щоб вас не засмучувати (або не втрачати клієнта), аферист запропонує каталог інших варіантів, а попередньо попросить грошей за «надання інформаційних послуг». Як правило, варіанти в каталозі «липові», і довіряти таким «консультантам» не варто.
Корисні поради:
  • попросіть показати вам платіжки за газ або інші комунальні послуги за останні кілька місяців. Аферисту показувати буде нічого;
  • розпитайте у сусідів про власника квартири. Іноді шахраї використовують психологічний прийом-їх спільник під виглядом мешканця цього будинку “випадково «зустрічає» власника” з вами в під’їзді і демонструє дружню бесіду. Вони вітаються, потискають один одному руки і роблять все, щоб ви повірили, що орендодавець давно тут живе і взагалі дуже хороша людина;
  • перевіряйте фото квартир в Google. Шахраї можуть взяти фотографії інших квартир і видавати їх за свої. Тому завантажте картинки в “Гугл картинки”. Якщо сумніви підтвердяться, ви знайдете ті ж фото на інших сервісах. До слова, описи теж краще «гуглити», а номер телефону можна перевіряти за допомогою спеціальних програма — вони допоможуть показати, як підписаний номер «орендодавця» в телефонних книгах інших абонентів.
За матеріалами:
Інформатор Гроші
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас