Оренда житла з правом викупу: що це таке та на що звернути увагу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оренда житла з правом викупу: що це таке та на що звернути увагу

Нерухомість
1821
Мати власне житло – це мрія багатьох людей, однак придбати його, оплативши повністю всю суму, може собі дозволити далеко не кожен.
Finance.ua, як портал, що дбає про ваші заощадження, вирішив розповісти про особливості укладання договору оренди житла з правом викупу.
Як пояснює Координаційний центр з надання правової допомоги, за договором оренди житла з викупом одна сторона – підприємство-орендодавець передає другій стороні – фізичній особі житло за плату на довготривалий строк, після закінчення якого або достроково, за умови повної сплати орендних платежів, житло переходить у власність орендаря.
Що це означає. Це оренда житла на довготривалий строк, але відмінність від звичайної оренди – це те, що щомісячна плата зараховується в загальну вартість житла. Тобто людина проживає в квартирі одразу після підписання договору, а в кінці терміну після оплати залишкової вартості може оформити право власності на нерухомість.
“Оренда житла з правом викупу засвідчується тільки укладеним письмовим договором. При цьому об’єктом оренди може бути квартира або її частина, житловий будинок або його частина, що призначаються та придатні для постійного проживання в них”, – пояснюють експерти.
Особливості договіру оренди житла з правом викупу:
  • найменування сторін;
  • характеристики житла, щодо якого встановлюються відносини оренди з викупом;
  • строк, на який укладається договір;
  • розміри, порядок формування, спосіб, форма і строки внесення орендних платежів та умови їх перегляду;
  • умови дострокового розірвання договору;
  • порядок повернення коштів у разі дострокового розірвання або припинення договору;
  • права та зобов’язання сторін;
  • відповідальність сторін.
Розірвання договору оренди житла за правом викупу провадиться у двох порядках:
  • добровільному та судовому.
При судовому порядку, договір може бути розірваний за позовом однієї із сторін за невиконання умов договору. У цьому разі повернення коштів здійснюється відповідно до рішення суду. При добровільному порядку, повернення коштів здійснюється відповідно до умов договору.
У разі розірвання договору оренди орендар та інші особи, які проживають разом з ним, підлягають виселенню з житла без надання їм іншого житлового приміщення.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог. 🏡

Як перевірити підприємство-орендодавця:
  • для того, щоб захистити себе від недобросовісного підприємства-орендодавця та не втратити свої гроші та житло, особа-орендар може вимагати ознайомитися з правовстановчими документами підприємства;
  • також, підприємство можна перевірити через Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, через безкоштовний запит, знаючи код ЄДРПОУ або назву підприємства;
  • перевірити на добросовісність підприємство можна також через вебсайт «Судова влада України», пересвідчившись у наявності або відсутності відповідних судових проваджень та рішень суду.
Крім цього, оскільки договір оренди житла з викупом підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню, перед укладанням та підписанням угоди нотаріус обов’язково має перевірити усі дані через відповідні реєстри для того, щоб угода була законною.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас