Коло осіб, які мають право на податкову амністію, розширять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коло осіб, які мають право на податкову амністію, розширять

Казна та Політика
3068
Депутати дійшли згоди дозволити держслужбовцям, які не виконували публічні функції з 1 січня 2010 року, взяти участь у податковій амністії.
Відповідні правки були внесені в законопроект № 5600 від 02.06.2021 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», який підготовлений до другого читання.
Законопроект підготовлений до другого читання, в нього внесені численні зміни.
Нагадаємо, що 1 вересня розпочалася так звана «податкова амністія» (одноразове (спеціальне) добровільне декларування). Протягом одного року, до 1 вересня 2022, громадяни можуть задекларувати активи, з яких не були сплачені податки або які взагалі не були задекларовані.
Про головні законодавчі ініціативи, які можуть торкнутися ваших гаманців, ми оперативно інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь і завжди будьте в курсі головних змін!
Проте, держава дозволила «амністувати» свої доходи не всім.
Під заборону подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію потрапили:
  • особи, які станом на дату початку періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави, або є особами, дієздатність яких обмежена і над такими особами встановлена опіка/піклування;
  • особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції (крім тих, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади);
  • особи, стосовно яких з боку України застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України «Про санкції».

Податкова амністія: які цілі переслідує влада 💼

Крім обмеження права подавати декларацію, держава наклала на осіб, які подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції, ще й заборону безпосередньо або через інших осіб одержувати від членів сім’ї такої фізичної особи першого та другого ступенів споріднення подарунки, які є активами, включеними до одноразової (спеціальної) добровільної декларації, протягом п’яти років з дати закінчення строку подання декларацій з одноразового (спеціального) добровільного декларування.
Такі зміни були внесені в частину першу статті 23 Закону України «Про запобігання корупції». Щоправда, така заборона стосується лише тих осіб, які мали відповідний статус починаючи з 2010 року (а не з 2005 р.).
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас