Українців хочуть зобов’язати перевіряти легальність придбаних телефонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців хочуть зобов’язати перевіряти легальність придбаних телефонів

Особисті фінанси
6544
Урядовий законопроєкт ускладнить можливості громадян купувати мобільні телефони й інше термінальне обладнання.
Такого висновку дійшли експерти BRDO, проаналізувавши оприлюднений Урядом законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про електронні комунікації» щодо захисту інтересів держави та користувачів електронних комунікаційних послуг.
Finance.ua як портал, що дбає про безпеку ваших коштів, розповідає, чому експерти вважають, що документ містить суперечливі норми і чим небезпечне ухвалення законопроєкту для українців.
Що нового пропонують? Згідно із законопроектом, якщо користувач придбав мобільний телефон, IMEI якого не був внесений у реєстр ідентифікаторів зі статусом дозволеного до застосування в мережі мобільного зв’язку, він за кілька місяців втратить можливість ним користуватися або змушений буде змінювати статус телефона самостійно.
Що це означає: фактично, на кінцевих користувачів покладається обовязок з’ясовувати законність походження правомірно придбаних ними пристроїв, інакше вони несуть ризики бути відключеними від мережі.
Окрім цього, законопроект покладає відповідальність на кінцевих користувачів самостійно змінювати статус придбаних пристроїв із «тимчасово дозволених» на «дозволені до застосування в електронній комунікаційній мережі», якщо пристрої були придбані за кордоном і ввезені на територію України як особисті речі.
Для цього вони мають самостійно звертатися до уповноважених органів і підтверджувати факт придбання телефону або перетину кордону.
«На жаль, законопроект не враховує те, що значна кількість користувачів не має можливостей і навичок для вжиття вказаних заходів (люди похилого віку, особи з інвалідністю тощо, особи без доступу до мережі Інтернет). Ця група користувачів може втратити доступ до послуг голосового зв’язку та мобільного Інтернету, що не узгоджується із гарантованим Законом „Про електронні комунікації“ (ч. 1 ст.107) правом кінцевих користувачів на вільний доступ до електронних комунікаційних послуг», — ззаначають фахівці BRDO.

Топ-10 смартфонів до $300 за версією Finance.ua

Чим це небезпечно? Можна передбачити, що цією нормою скористаються і недоброчесні імпортери, які продаватимуть обладнання разом із чеком на його придбання (реальним або підробним) або змінюватимуть статус ІМЕІ за допомогою підставних осіб, що реально перетинали державний кордон. Тому можливість реальної боротьби з «сірим імпортом» за допомогою нововведень законопроекту сумнівна.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас