Скільки українців розраховують на державну пенсію (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки українців розраховують на державну пенсію (дослідження)

Особисті фінанси
1264
Після досягнення пенсійного віку жити на власні заощадження розраховують 34% українців, а на пенсію — 36%. Решті опитаних важко відповісти або ж вони сподіваються на інші джерела фінансових ресурсів.
Про це свідчать дані соцопитування від дослідницької компанії Gradus Research.
66% опитаних згодні з тим, що українці скоріше звикли до не надто високих, але гарантованих державних пенсій. Незгодних з цим твердженням виявилося лише 19%. Іншим 15% важко відповісти.
84% респондентів схильні думати, що існуюча пенсійна система не забезпечує адекватну якість життя, і лише 7% українців плекають такі надії, ще 9% – не визначилися.
Відкладати чи ні? Ідею щомісяця відкладати 4−5% своїх доходів для використання в «пенсійному» віці підтримують 49% українців, а от 23% населення так би не зробили. 28% – вагаються у відповіді.
Водночас, 70% опитаних вважають, що українське суспільство важко прийме більш прогресивні пенсійні системи. Повністю або частково не згодні з ними 13% респондентів, а 17% – важко відповісти.
Про те, що уряд розглядає перспективи пенсійної реформи і переходу на нову систему її фінансування, добре відомо лише 13% респондентів, дещо відомо — 44%. Зовсім не знають про реформу 32% опитаних, а 12% відповісти виявилося не легко.

Довідка Finance.ua:

  • станом на вересень 2021 року дефіцит коштів Пенсійного фонду сягнув 12,9 млрд гривень;
  • у проєкті Державного бюджету на 2022 рік на пенсійне забезпечення пропонується передбачити 200,6 млрд грн;
  • за словами міністра фінансів Сергія Марченка, людям у віці від 40 років не варто розраховувати на державні пенсії. Тобто українці, які не відкладають накопичення в недержавні пенсійні фонди, в майбутньому в принципі будуть позбавлені пенсій;
  • при цьому, за офіційними даними, у недержавні пенсійні фонди вкладається 86,2 тис. українців. А загальна вартість активів, сформованих НПФ, становить 3,7 млрд грн.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас