Нацбанк ухвалив Основні засади грошово-кредитної політики на 2022 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк ухвалив Основні засади грошово-кредитної політики на 2022 рік

Валюта
483
Рада Національного банку України під час сьогоднішнього засідання ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на 2022 рік і середньострокову перспективу.
Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.
«Ми продовжуємо дотримуватися принципів, відповідно до яких будувалася монетарна політика Національного банку з часу запровадження інфляційного таргетування. Їх дотримання вже довело свою ефективність. Незмінність інфляційної цілі та принципів монетарної політики сприятиме стабілізації інфляційних очікувань та посиленню ефективності монетарної трансмісії», — зазначив Голова Національного банку Кирило Шевченко.
Відповідно до Основних засад НБУ продовжить:
  • проводити політику таргетування інфляції для досягнення та забезпечення цінової стабільності;
  • підтримувати темпи приросту цін у середньостроковій перспективі на рівні 5% із допустимим діапазоном відхилень 1 в. п.;
  • застосовувати облікову ставку як основний інструмент монетарної політики. У разі потреби Нацбанк може використовувати й інші інструменти грошово-кредитної політики, передбачені Законом України «Про Національний банк України»;
  • дотримуватися режиму плаваючого курсоутворення та не таргетуватиме досягнення певного рівня або діапазону обмінного курсу.
Як зазначається, інфляційне таргетування залишиться гнучким із метою належного балансу між забезпеченням цінової стабільності та сприянням економічному зростанню і фінансовій стабільності.
Національний банк допускатиме тимчасове відхилення інфляції від установленої цілі в окремі короткострокові періоди, якщо це не буде створювати загрози розбалансування інфляційних очікувань та не перешкоджатиме поверненню інфляції до цілі на прийнятному горизонті монетарної політики.
Ураховуючи необхідність розвитку валютного ринку, Національний банк прагнутиме мінімізувати використання валютних інтервенцій.
Також НБУ продовжить валютну лібералізацію, кінцевою метою якої є перехід до вільного руху капіталу.
Також Національний банк у межах своєї компетенції докладатиме зусиль, щоб законодавче регулювання та функціонування ринку віртуальних активів узгоджувалися з необхідністю досягнення цілей із цінової та фінансової стабільності в Україні.
Крім того, регулятор приділятиме належну увагу моніторингу та мінімізації ризиків, пов’язаних із поширенням віртуальних активів та встановленню дієвих засобів контролю за ними.
Нацбанк також не залишається осторонь питань змін клімату та зменшення шкідливих викидів у атмосферу, а докладатиме максимум зусиль для врахування під час прийняття монетарних рішень екологічних, соціальних та управлінських аспектів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас