Рада ухвалила закон про віртуальні активи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада ухвалила закон про віртуальні активи

Фінтех і Картки
1712
Верховна Рада ухвалила закон №3637 «Про віртуальні активи». Finance.ua як портал, що дбає про ваші фінанси, вирішив розповісти, як документ врегулює ринок криптовалют та інших віртуальних активів в Україні.
Документ у другому читанні підтримали 276 народних депутатів.
Документ передбачає розв’язання таких проблем, пов’язаних з функціонуванням криптовалюти:
  • впорядкування нормативно-правового регулювання для ринку віртуальних активів;
  • визначення правового статусу віртуальних активів як об’єктів цивільних прав;
  • впорядкування цивільно-правових відносин між фізичними і юридичними особами, які виникають в процесі використання віртуальних активів;
  • визначення правового статусу учасників ринку і користувачів у сфері віртуальних активів;
  • встановлення основних принципів і принципів державної політики в сфері віртуальних активів;
  • державне регулювання і контроль на ринку віртуальних активів.
Згідно із законом, віртуальний актив – це нематеріальне благо, що є об’єктом цивільних прав, має вартість та виражене сукупністю даних в електронній формі.
Існування та оборотоздатність віртуального активу забезпечується системою забезпечення обороту віртуальних активів. Віртуальний актив може посвідчувати майнові права, зокрема права вимоги на інші об’єкти цивільних прав.
Фінансовими віртуальними активами закон визначає:
  • емітований резидентом України забезпечений віртуальний актив, що забезпечений валютними цінностями – ЗВА (ВЦ);
  • емітований резидентом України забезпечений віртуальний актив, що забезпечений цінним папером або деривативним фінансовим інструментом ЗВА (ФІ).
Водночас у документі прописано, що віртуальні активи не є засобом платежу в України та не можуть бути предметом обміну на майно (товари), роботи (послуги).
Порядок обороту в Україні ЗВА (ВЦ) встановлює Нацбанк, а оборот ЗВА (ФІ) – Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку України.

Довідка Finance.ua:

  • як повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, загальна капіталізація криптоіндустрії перевищила 2 трильйони доларів США. Україна – одна з лідерів з використання криптовалюти в світі, за даними Chainanalysis. В Україні щоденний оборот віртуальних активів становить 1 млрд грн;
  • навіщо потрібен цей закон: створюється юрисдикція, де у криптокоманій будуть прозорі умови взаємовідносин з державою, зручна робота з регулятором і вигідне оподаткування. Міжнародні біржі не можуть заходити в Україну. Але завдяки закону це врегулюється.
До речі, прогнози експертів щодо ринку криптовалют ми також часто публікуємо в своєму телеграм-каналі Finance_ukr . Підписуйтесь, щоб завжди знати, що буде з Bitcoin!
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас