Заявки на купівлю валюти в рамках е-лімітів складають не більше 7-8% – банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заявки на купівлю валюти в рамках е-лімітів складають не більше 7-8% – банкір

Особисті фінанси
285
Валютна лібералізація істотно не вплинула на валютний ринок.
Таку думку під час круглого столу на FinClub висловили представники українських банків.
За словами Антона Коваленка, який очолює департамент казначейства та фінансових установ в «ОТП Банку», кінцевою метою компаній, що купують валюту, є ввезення товару на територію України і його продаж з прибутком.
«Більшість компаній продовжує подавати документи, які потім перевіряє валютний контроль», — описує поточну ситуацію експерт.
За його словами, заявки на купівлю валюти в рамках е-лімітів сьогодні становлять близько 7−8%.
«Купівлі валюти заради накопичення немає, тому що кожна гривня на рахунку приносить 0,7−0,8 копійки на день», — пояснюють в «ОТП Банку», додаючи, що очікують на подальші кроки з валютної лібералізації. За словами Коваленка, фінансові показники дозволяли «зробити це ще раніше».
Антон Болдирєв, який керує департаментом казначейських-інвестиційних послуг «Укрексімбанку», в свою чергу, зазначив, що юрособи мають можливість інвестувати в валютні ОВДП вже доволі давно, тому той, хто хотів економити в валюті, вже використав цей інструмент у своїй діяльності.
У той же час, додає експерт, відсоток таких компаній в Україні невеликий через невисокий рівень фінансової грамотності навіть серед бізнесу.
«В Європі всі давно хеджують валютні ризики, тому коливання курсу на 3−5% для них непомітні», — зазначив банкір.
Станіслав Лисянський з банку «Альянс» вважає, що нововведення дещо спростило життя невеликим клієнтам.
«Вважаю, що НБУ збере статистику і до кінця року збільшить е-ліміт до € 0,5−1 млн», — прогнозує експерт.

Довідка Finance.ua:

  • з 20 липня бізнес отримав можливість купувати валюту в межах ліміту в € 100 000 без зобов’язань і подання підтверджувальних документів;
  • з 30 червня уповноваженим установам дозволено продавати готівкову іноземну валюту фізособам за безготівкові кошти в нацвалюті через платіжні пристрої із застосуванням електронного платіжного засобу фізособи, яка здійснює подібну операцію.
Про курс валют, прогнози експертів та зміни на міжбанківському ринку ми також пишемо в телеграм-каналі Finance_ukr. Приєднуйтесь!
За матеріалами:
Banker.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас