Бізнесу дозволять вільно купувати валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнесу дозволять вільно купувати валюту

Казна та Політика
1833
НБУ продовжить рухатися дорожньою картою валютної лібералізації.
Про це в інтерв’ю FinClubTALK повідомив заступник голови НБУ Юрій Гелетій.
«Наступним кроком повинно стати скасування вимоги щодо придбання бізнесом валюти під зобов’язання. Зараз підприємства можуть купувати валюту, якщо у них є на це підстави, наприклад, погашення кредиту в інвалюті перед українським банком чи нерезидентом. Ми плануємо це обмеження скасувати», – пообіцяв Юрій Гелетій.
НБУ не поспішає знімати це обмеження, оскільки очікує суттєвий вплив на валютний міжбанк.
«Якщо порівняти з нашими останніми лібералізаційними заходами, то вони не мали суттєвого впливу на динаміку попиту і пропозиції, а цей може вплинути. Тому треба дуже грамотно підібрати час, зважити всі моменти. Ми це зробимо, я сподіваюся, в короткостроковій перспективі. І продовжимо рухатися нашою картою заходів. Ми не плануємо її модифікувати», – зазначив Юрій Гелетій.
Зараз ситуація на ринку є збалансованою, тому перспектива скасування деяких валютних обмежень є середньостроковою, по деякими – навіть короткострокова.
«Ринковими механізмами попиту і пропозиції ринок самозбалансовується. Нацбанк за цей рік виходив лише 11 разів з інтервенціями. Сальдо купівлі у нас склалося $220,5 млн, тобто на цю суму ми наростили наші резерви. Треба дуже збалансовано аналізувати ситуацію на ринку і вплив лібералізаційних заходів на динаміку попиту і пропозиції», – наголосив топменеджер НБУ.

Довідка Finance.ua:

  • 7 лютого 2019 року був офіційно дозволений онлайновий валютообмін для клієнтів-фізичних осіб. Вони отримали повне право купувати та продавати не тільки готівкову, а й безготівкову валюту, що зберігається на рахунках.
  • На момент набуття чинності Закону “Про валюту” експортери були зобов’язані продавати 50% своєї валютної виручки. З 1 березня 2019 року норма обов’язкового продажу була зменшена з 50 до 30 відсотків, а з 20 червня 2019 року – повністю скасована.
  • Із 7 лютого 2019 року вдвічі – зі 180 до 365 днів – збільшився граничний строк здійснення розрахунків по експортно-імпортних контрактах.
  • З 5 лютого 2021 року електронний ліміт на окремі операції фізичних осіб з переказу ними коштів із України був збільшений ще вдвічі – зі 100 до 200 тисяч євро. Отже, українці отримали ще більше можливостей робити інвестиції за кордон.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас