Що необхідно зробити Нацбанку для повної валютної лібералізації - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що необхідно зробити Нацбанку для повної валютної лібералізації - думка експерта

Особисті фінанси
508
7 лютого 2018 року був ухвалений новий Закон України «Про валюту і валютні операції». Метою цього Закону було забезпечення реальної, а не декларативної, свободи здійснення валютних операцій. За минулі два роки Національний банк скасував приблизно 30 різних обмежень, але для повної валютної лібералізації НБУ має зробити два ключові кроки.
Про це розповів у коментарі Finance.ua радник голови правління Кредитвест банку Василь Невмержицький.
Які це кроки:
1). Скасувати заборону на вільну купівлю валюти для юридичних осіб.
Надати таке право всім суб’єктам господарської діяльності, а не тільки експортерам й імпортерам. Тим паче, що цей крок уже анонсований. Звісно, на початковому етапі це рішення може викликати підвищену волатильність на ринку. Але з часом це зробить валютний ринок не тільки ліквіднішим, але й більш захищеним перед атаками спекулянтів і ситуативними факторами.
2). Дозволити небанківським установам напряму брати участь у торгах на міжбанківському валютному ринку та здійснювати міжнародне перевезення валюти. Зрозуміло, що при наявності відповідної ліцензії.
Це також сприятиме підвищенню ліквідності міжбанківського валютного ринку та суттєво покращить ситуацію на готівковому валютному ринку. Наприклад, у плані роботи зі старими й пошкодженими купюрами іноземної валюти.

Довідка Finance.ua:

  • 7 лютого 2019 року був офіційно дозволений онлайновий валютообмін для клієнтів-фізичних осіб. Вони отримали повне право купувати та продавати не тільки готівкову, а й безготівкову валюту, що зберігається на рахунках.
  • На момент набуття чинності Закону про валюту експортери були зобов’язані продавати 50% своєї валютної виручки. З 1 березня 2019 року норма обов’язкового продажу була зменшена з 50 до 30 відсотків, а з 20 червня 2019 року – повністю скасована.
  • Із 7 лютого 2019 року вдвічі – зі 180 до 365 днів – збільшився граничний строк здійснення розрахунків по експортно-імпортних контрактах.
  • З 5 лютого 2021 року електронний ліміт на окремі операції фізичних осіб з переказу ними коштів із України був збільшений ще вдвічі – зі 100 до 200 тисяч євро. Отже, українці отримали ще більше можливостей робити інвестиції за кордон.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас