Голова Нацбанку вважає більш ефективним орієнтир на низьку інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Нацбанку вважає більш ефективним орієнтир на низьку інфляцію

Казна та Політика
257
Використання режиму інфляційного таргетування впродовж 6 років довело, що орієнтир НБУ саме на низьку та стабільну інфляцію, а не на фіксований валютний курс — ефективніший.
Про це повідомив голова Національного банку Кирило Шевченко у Facebook.
Шевченко нагадав, що саме 18 серпня 2015 року Національний банк запровадив монетарний режим інфляційного таргетування, за якого пріоритетом є досягнення та підтримка цінової стабільності.
«Ці шість років довели, що орієнтир НБУ саме на низьку та стабільну інфляцію, а не на фіксований валютний курс — ефективніший», — вважає очільник НБУ.
За його словами, якщо порівняти коливання інфляції до запровадження інфляційного таргетування та після, то «прогрес очевидний»: кредити здешевшали, а кредитування зростає.
Очільник НБУ нагадав, що на 1 січня 2021 року міжнародні резерви сягнули восьмирічного максимуму — понад 29 млрд доларів США.
Він назвав й інші позитивні наслідки інфляційного таргетування. Так, гнучке курсоутворення зменшило вразливість економіки до криз. Знизилася доларизація економіки, наприклад, доларизація депозитів за цей період скоротилася із 47% до 35%. Здійснено суттєвий прогрес у валютній лібералізації – усе це, на думку Шевченка, є фундаментом для стійкого економічного розвитку.
Водночас, зазначив голова НБУ, «підвищення інфляції на сьогодні є глобальним явищем», і центральні банки розвинених країн поки що «не надто занепокоєні цим» і не згортають програм кількісного пом’якшення.
Однак для Національного банку займати пасивну позицію щодо інфляції було б «помилковим рішенням».
«Те, що можуть дозволити собі центробанки розвинених економік, для нас поки що не опція. Підвищення облікової ставки і згортання антикризових інструментів дозволить зберегти контроль за інфляційними процесами, а отже — і можливість фінансування в гривні за доступною вартістю і на тривалі строки», — зазначив Шевченко.
Він пояснив, що, реалізуючи монетарну політику, Нацбанк ухвалює «рішення не лише як реагувати на поточні виклики, а й на довгострокові тенденції».
Режим інфляційного таргетування — монетарний режим, який передбачає відповідальність центрального банку за дотримання проголошеного значення офіційного показника інфляції (таргету) протягом визначеного періоду часу.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас