Інспектори можуть вимагати повернення отриманих субсидій в бюджет за кілька років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інспектори можуть вимагати повернення отриманих субсидій в бюджет за кілька років

Особисті фінанси
17126
Уряд скоротив субсидіарні місця для українців — тепер субсидії на комунальні послуги отримають лише два мільйони домогосподарств. На людей очікують візити інспекторів та інспекторок.
«Уряд скасував рішення про умови отримання субсидії. Навесні 2020 року йшлося про збільшення на 50% соціальних нормативів на ЖКП при призначенні субсидій. Цю норму відновлять у випадку, якщо регіон потрапить у червону зону», — пояснює заступник голови комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики Михайло Цимбалюк.
Хоча уряд і запропонував надавати субсидії в автоматичному режимі, люди у досі змушені звертатися до соцслужби особисто, каже Цимбалюк.
«Такий автоматичний режим працює лише у великих містах України. А відповідних умов для жителів та жительок об’єднаних територіальних громад не розробили. Тому кількість субсидіантів зменшується, а соціальна нерівність зростає», — зазначає урядовець.
Отримувачів та отримувачок субсидій тепер контролюватимуть інспектори Національної соціальної сервісної служби та її територіальні органи.
«Інспекція субсидіарних помешкань перевірятиме умови проживання сім’ї, щоб визначити об’єктивні підстави для надання пільг. Така маніпуляція є порушенням конституційних прав громадянина. Інспектор чи інспекторка можуть вимагати повернення отриманих субсидій в бюджет за кілька років. Проте це питання має вирішувати суд. Від цього лише зростає корупційність у державі», — каже Цимбалюк.
Постійні зміни в отриманні комунальних пільг — наслідок відсутності стратегії, вважає він. На його думку, для сталих умов призначення субсидій необхідно розробити певний алгоритм.
«Для довготривалих правил призначення пільг держава має встановити доступний та обґрунтований тариф на комунальні платежі. А також розрахувати фінансові можливості середньостатистичних громадянина чи громадянки».
За останні роки кількість субсидій скоротили з 8 мільйонів до двох.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас