У Мінсоцполітики пояснили, як можна отримати пенсію у 7000 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінсоцполітики пояснили, як можна отримати пенсію у 7000 гривень

Особисті фінанси
24472
Зараз люди, які працюють «скидаються» грошима, а держава їх виплачує у вигляді пенсії пенсіонерам. Сплачуючи соціальні внески, працюючі люди набувають страховий стаж, який впливає на розмір їхньої майбутньої пенсії, але у свою власність нічого не отримують.
Про це пише Міністерство соціальної політики України.
Законодавці пропонують, щоб частина внесків одразу надходила у власність людини, на її особистий рахунок в накопичувальному фонді. Людина буде власником своїх пенсійних накопичень, сама обиратиме, в якому фонді накопичувати, може змінити фонд у будь-який час, якщо щось не подобається, залишити пенсійні накопичення у спадок, скористатись ними в критичних випадках, наприклад, для лікування.
Скільки доведеться платити. З податків, сплачених людиною, пропонується спрямовувати на накопичення частку в розмірі 1−2% від зарплати. Додатково внески у розмірі 1−2% від зарплати перенаправлятимуться людині з сум єдиного соціального внеску, які за неї сплатив роботодавець.
За підрахунками Мінсоцполітики, близько 7000 гривень — це приклад того, яку пенсію може отримувати людина з повним страховим стажем з двох джерел: солідарної та накопичувальної систем.
Навіть при невеликих внесках 4% від заробітної плати, які пропонуються для запуску обов’язкових пенсійних накопичень, та дохідності +0,25% на місяць вище інфляції (приблизно 3% вище інфляції на рік) це можливо. Можна розрахувати й інші приклади, задавати різні розміри внесків та різні відсотки дохідності, щоб подивитись, як будуть змінюватись результати, але принцип залишиться той самий.
Для прикладу всі розрахунки зроблені в сьогоднішніх цінах, щоб не сперечатись про прогнози інфляції, і побудовано модель для людини, яка:
  • отримує заробітну плату 15 000 гривень на місяць;
  • працює та накопичує з 25 до 60 років (має 35 років стажу);
  • на власний пенсійний накопичувальний рахунок щомісяця протягом періоду роботи отримує 2% від зарплати з сум сплаченого нею ПДФО та додатково 2% від зарплати з сум ЄСВ, який за неї сплатив роботодавець (разом 4% – 600 гривень);
  • після завершення періоду роботи отримує накопичувальну пенсію потягом 15 років;
  • весь час накопичення кошти людини працюють з дохідністю 0,25% вище інфляції на місяць (приблизно 3% вище інфляції на рік);
  • отримує пенсію з солідарного рівня на рівні середньої на сьогодні – 3 624 гривні (станом на 01.03.2021).
У Мінсоцполітики пояснили, як можна отримати пенсію у 7000 гривень
Як накопичити на пенсію? Як докупити страховий стаж до пенсії? Чи варто вкладати в НПФ? Відповіді на ці та інші питання про пенсії ви зможете знайти в в телеграм-каналі Finance_ukr.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас