У Нацбанку прогнозують підвищення облікової ставки до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку прогнозують підвищення облікової ставки до кінця року

Кредит&Депозит
814
Під час засідання Комітету з монетарної політики Національного банку 21 липня 2021 року шестеро членів підтримали підвищення облікової ставки до 8,0%. Двоє членів КМП висловилися за підвищення облікової ставки до 8,5%.
Такі дані оприлюднені на сайті НБУ.
Під час засідання члени КМП приділили особливу увагу подальшому зростанню інфляційного тиску, зокрема й фундаментального, динаміці інфляційних очікувань, а також необхідності посилення монетарної політики для повернення інфляції до цілі 5% у 2022 році.
Члени КМП погодилися, що на горизонті монетарної політики переважають проінфляційні ризики. Зокрема, на тлі стрімкого відновлення світової економіки ціни на товарних ринках будуть вищими, ніж передбачалося. Крім того, суттєвіше прискорення цін у більшості країн світу посилює ризики вищої імпортованої інфляції.
Вагомий проінфляційний вплив також матиме жвавий внутрішній попит, що зберігатиметься на горизонті політики. Підприємства поліпшують свої фінансові результати, а реальні доходи громадян збільшуються. Як наслідок, ділові та споживчі настрої продовжать покращуватися, що теж тиснутиме на ціни. До того ж бізнес та населення адаптувалися до діяльності в умовах карантину, тому потенційне посилення обмежень ймовірно не матиме відчутного дезінфляційного ефекту, зазначається в повідомленні.
Переважна більшість членів КМП очікують, що до кінця року НБУ доведеться ще раз підвищити облікову ставку на 0,5 в. п. та зберігати її на цьому рівні орієнтовно до другого кварталу 2022 року.

Довідка Finance.ua:

  • 22 липня Правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 8% річних;
  • банкіри прогнозують, що в найближчі тижні курс долара в Україні перебуватиме в коридорі 26,80-27,00 грн/$.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас