Влад Черкаський: Ізраїль — світовий лідер у галузі технологій Agritech. У чому секрет успіху? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влад Черкаський: Ізраїль — світовий лідер у галузі технологій Agritech. У чому секрет успіху?

Аграрний ринок
596
В попередній колонці я розповідав про співпрацю України та Ізраїлю в аграрному секторі економіки. А також писав про глобальні проблеми, які створюють для України не тільки небезпеки, а й значний потенціал збільшення ринків збуту своєї сільськогосподарської продукції.
Для реалізації цього потенціалу необхідна модернізація галузі за рахунок сучасних технологій, а також створення в Україні власної інноваційної екосистеми в сферах AGRITECH & WATERTECH. Сьогодні розглянемо досвід Ізраїлю в цих напрямках.
Agritech включає в себе технологічні інноваційні можливості, які змінюють способи вирощування, збору, упаковки, зберігання, транспортування, обробки та продажу продуктів сільськогосподарської продукції, роблячи ланцюжок «від ферми до столу» більш ефективним, стійким і безпечним.
Ізраїль має унікальні можливості для використання складних технологічних розробок для вирішення проблем, з якими світова аграрна спільнота стикається на всіх етапах ланцюжка поставок продуктів харчування.
Перевага ізраїльського сектора Agritech пояснюється безліччю причин, в тому числі державною підтримкою і уроками, взятими з місцевого браку природних ресурсів, які сприяли розвитку інноваційних методів і технологій для «вирощування більшого з меншими витратами» задовго до того, як ця проблема стала глобальною.
Спектр інноваційних можливостей ізраїльських компаній в цій сфері дуже широкий і різноманітний, включаючи датчики в ґрунті і на деревах, передові роботи-дрони, платформи для генетики рослин, культивування м’яса, альтернативні білки, інтелектуальне зрошення і програмне забезпечення для аналізу великих обсягів даних.
Основні напрямки сектору Agritech:
  • Системи зрошення. З 60-х років минулого століття Ізраїль зробив революцію в сільському господарстві, представивши передові розробки, зокрема свою революційну систему крапельного зрошення, і сьогодні продовжує показувати приклад передової практики управління водними ресурсами, використовуючи крапельне зрошення на понад 75% зрошуваних полів.
  • «Розумне землеробство». Ці технології охоплюють широкий спектр програмного забезпечення для підтримки процесу прийняття рішень і високопродуктивних апаратних технологій, включаючи датчики, камери, дрони, обробку зображень, штучний інтелект і аналітику даних. Серед іншого, вони використовуються для точного зрошення, комплексної боротьби зі шкідниками, прогнозування врожайності та управління господарством.
  • «Нове землеробство». Рішення в цій категорії використовують простір, світло, ґрунт і воду в нетрадиційний спосіи для вирощування сільськогосподарських культур в місцях і умовах, які досі були непридатні для цього. Метою є підвищення врожайності та зниження споживання води та енергії. Приклади включають вертикальні та закриті системи землеробства, засновані на аеро , аква або гідропонних системах.
  • Післязбиральні технології. Цей сектор включає в себе рішення з очищення, сортування, переробки, упаковки та зберігання продукції. Їх метою є забезпечення, поліпшення або підтримання якості продукції після збору врожаю, включаючи заморожування і відтавання, біорозкладану упаковку і екологічно чисті покриття.
  • Аквакультура. Це розведення, годування, системи моніторингу та боротьба з хворобами для риби, водоростей та інших організмів.
  • Тваринництво і птиця. Цей підсектор включає в себе технології, які покращують управління, умови для вирощування худоби і птиці, охоплюючи додатки від систем розведення і годування до здоров’я тварин і моніторингу великої рогатої худоби.
Перспектива створення в Україні інноваційної екосистеми у сфері Agritech. Ізраїльський досвід і співпраця
Основна ідея будь-якої системи полягає у формуванні цілісності всіх її елементів, при взаємодії яких вони можуть оптимально функціонувати і еволюціонувати.
У питанні створення в Україні інноваційної екосистеми в аграрному секторі ми виходимо з таких вхідних даних:
  • В рамках глобальних тенденцій і небезпек продовольчих криз існує світова необхідність забезпечення продовольчої безпеки.
  • Кліматичні зміни, які потребують інноваційних рішень для збереження та розвитку галузі.
  • Агропромисловий комплекс є ключовим сектором економіки країни. Україна володіє багатими природними ресурсами і територією, відповідно має великий нереалізований потенціал в аграрному секторі. Розвиток цього сектору економіки матиме стратегічне значення для розвитку економіки в цілому.
Виходячи з вищесказаного, з одного боку існує зростаюча світова потреба в продовольстві, а з іншого – величезний потенціал розвитку аграрного сектора в Україні.
Метою створення інноваційної екосистеми в Україні є реалізація існуючого потенціалу аграрного сектору економіки. Для його реалізації необхідний постійний технологічний розвиток, який дозволить оптимально використовувати наявні ресурси, враховуючи світові потреби, вимоги і кліматичні зміни.
Які елементи необхідні екосистемі для формування цілісності? Виходячи зі світового досвіду, є 4 головні елементи:
1). Діючі українські компанії з агропромислового комплексу. Основні функції діючого бізнесу включають в себе формулювання проблем, перевірку і застосування розроблених рішень на практиці, фінансування діяльності розробників.
2). Аграрні ЗВО. Їхньою головною роллю є забезпечення науково-дослідної бази для створення і функціонування розробок і діяльності стартапів. При такому підході створюється природна синергія між ЗВО і бізнесом, в рамках якої науково-дослідна діяльність ЗВО ведеться відповідно до актуальних проблем на світових ринках.
3). Інкубатор і акселератор для стартапів в сфері Agritech. На базі ЗВО створюються інкубатор і акселератор, які консолідують українські стартапи. Саме стартапи будуть ядром для розробок необхідних інноваційно-технологічних рішень.
4). Інвестиційний фонд. Участь подібного фонду необхідна в якості сучасної платформи для інвестицій в стартапи.
В Ізраїлі існують методології створення подібних моделей, які успішно реалізуються на практиці і відомі у всьому світі. Використовуючи накопичений досвід і методологію Ізраїлю, Україна може відносно швидко створити свою адаптовану інноваційну аграрну екосистему для розвитку ключового сектора економіки.
Влад Черкаський, генеральний директор Торгово-промислової палати Ізраїль-Україна
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас