Що змінить для учасників фінринку ухвалення закону про платіжні послуги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що змінить для учасників фінринку ухвалення закону про платіжні послуги

Казна та Політика
468
Платіжний ринок збагатиться новими учасниками, умови надання платіжних послуг стануть прозорішими, клієнти отримуватимуть більше інформації про них.
Про це розповів директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрій Поддєрьогін.
Ключові зміни:
1). Відбудеться реформування платіжного ринку:
  • на ринку платіжних послуг будуть визначені дев’ять категорій надавачів платіжних послуг, серед них поштові оператори і навіть органи державної влади (за певних умов). Існуватиме дев’ять платіжних послуг, із них сім фінансових, дві – нефінансові (послуга з ініціювання платіжної операції та послуга з надання відомостей щодо рахунків).
  • на ринку з’являться нові учасники, які зможуть вибрати одну платіжну послугу й сконцентруватися на розробленні зручних сервісів саме для неї. Небанківські надавачі платіжних послуг зможуть відкривати платіжні рахунки, здійснювати емісію електронних платіжних засобів (зокрема, платіжних карток) та електронних грошей (зараз такі можливості є лише в банків).
2). Буде реалізована концепція відкритого банкінгу (Open banking):
  • надавачі платіжних послуг (зокрема банки) отримають доступ у режимі реального часу до рахунків користувачів, відкритих у інших надавачів платіжних послуг. Новий закон передбачає для цього достатній перехідний період – три роки з дня набрання чинності законом;
  • зі свого боку, Національний банк разом із бізнес-спільнотою вже ініціював розроблення єдиних стандартів відкритих АРІ. Це допоможе учасникам ринку уникнути зайвої конкуренції (зокрема за форматами надання послуг), натомість дозволить їм зосередитися на підвищенні якості платіжних послуг для користувачів.
3). Розпочне роботу Регуляторна пісочниця:
  • учасники платіжного ринку отримають майданчик для тестування послуг та інструментів, заснованих на інноваційних технологіях;
  • повноцінний її запуск очікується вже у другій половині наступного року.
4). Стане можливою поява цифрових грошей НБУ – нової форми фіатних грошей у цифровому вигляді.
5). Підвищиться прозорість інформації про комісії інтерчейндж та за еквайринг:
  • Національний банк отримуватиме та публікуватиме актуальну інформацію про розмір ефективних ставок інтерчейндж та комісії еквайрингу.
6). В Україні запрацює система миттєвих платежів:
  • це посилить конкуренцію, зменшить вартість послуг та сприятиме розвитку платіжного ринку.

Довідка Finance.ua:

  • 30 червня Верховна Рада схвалила законопроєкт про платіжні послуги, орієнтований на споживачів та підвищення якості платіжних послуг;
  • за даними НБУ, прийняття цього законопроекту дозволить адаптувати законодавство України до законодавства ЄС, сформувавши правову основу для інтеграції українського платіжного ринку з Європейським. Крім того, це сприятиме модернізації платіжного ринку України та створить основу для подальшого його розвитку.
Про головні банківські зміни ми також розповідаємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі останніх новин.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас