Open banking, е-гроші, небанківські картки: Рада ухвалила закон про платіжні послуги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Open banking, е-гроші, небанківські картки: Рада ухвалила закон про платіжні послуги

Особисті фінанси
2274
Верховна Рада схвалила законопроєкт про платіжні послуги, орієнтований на споживачів та підвищення якості платіжних послуг.
За відповідний законопроект №4364 у другому читанні та цілому проголосував 241 нардеп.
Про всі банківські новації ми також розповідаємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі останніх новин.
Що передбачає документ. Законопроєкт передбачає імплементацію в Україні концепції відкритого банкінгу (Open banking), що стане стимулом для розвитку фінансових технологій в Україні, оскільки фінтех-компанії зможуть налагодити взаємовигідну співпрацю з банками та отримати більше можливостей для бізнесу.
Нове законодавство розширює коло учасників платіжного ринку та дає змогу розвиватися небанкам та фінтех-компаніям.
Крім банків надавати платіжні послуги зможуть: платіжні установи, поштові оператори, установи електронних грошей та інші. До того ж вони матимуть право працювати без участі у платіжній системі та зможуть самі емітувати платіжні картки.
З’явиться дев’ять платіжних послуг, із них сім фінансових і дві нефінансові (послуга з ініціювання платежу та послуга із надання відомостей з рахунків). Тож будь-який невеликий учасник ринку може просто обрати одну послугу та зробити цей сервіс бездоганним.
Що зміниться для небанків. Небанки також зможуть відкривати платіжні рахунки для послуги із зарахування коштів, виконання платіжних операцій, видачі готівкових коштів.
Для зниження ризиків на платіжних рахунках не можна буде накопичувати кошти, нараховувати відсотки на залишок, і вони не гарантуватимуться ФГВФО.

Довідка Finance.ua

  • У лютому Рада схвалила цей законопроєкт за основу. Однак пізніше до нього вирішили додати норму, яка встановлює граничний розмір ставки інтерчейндж.
  • НБУ та провідні банки виступили категорично проти неринкового регулювання ставки інтерчейндж і винагороди за еквайринг. В результаті домовилися про поступове зниження міжбанківських комісій.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас