Чому українські заробітчани їдуть працювати в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому українські заробітчани їдуть працювати в ЄС

Особисті фінанси
812
Пандемія коронавірусу не вплинула на зменшення потоку українських трудових мігрантів. Попри це, більшість обирають працювати на виробництвах та складах, замість уже звичного сільського господарства.
Про це розповів голова Всеукраїнської Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.
Про вакансії для заробітчан та оплату праці за кордоном ми також пишемо у телеграм-каналі Finance_ukr. Приєднуйтесь! 🤫
«Попит на людей, які їдуть на роботу в сфері сільського господарства, не зменшувався ні під час карантину, ані зараз. Робочі руки у сільському господарстві потрібні завжди. Польські фермери дуже розраховують на приїзд українців, які будуть працювати в сфері сільського господарства саме на сезонних роботах», — зазначив Воскобойник.
Водночас, за останні роки багато українців обирають працювати на виробництві замість сільських робіт. Зокрема, це пов’язано з погодними умовами та погіршенням клімату.
Так, експерт наводить порівняльну статистику запрошень, виданих у 2020 році у сфері сільського господарства та інших.
«Загальна кількість запрошень на роботу для українців на термін до пів року, яка не пов’язана із сільським господарством — становила 1 мільйон 350 тисяч одиниць. А запрошень, пов’язаних з цією сферою, було видано 140 тисяч. Тобто, майже в 10 разів менше. Це говорить про те, що не особливо українці цікавляться роботою у сільському господарстві», — додає президент Асоціації.
Зокрема, для розуміння попиту трудових мігрантів необхідно орієнтуватися у демографічній ситуації та відштовхуватися від розміру країни і від її міграційної політики.
Населення Польщі становить 37 мільйонів людей. Експерт додає, що поляки мають таку ж саму демографічну кризу, як і в Україні. Польські трудові мігранти їдуть працювати до Німеччини чи до Великої Британії.
Водночас у Чехії кількість населення — лише 11 мільйонів, це майже в 3,5 рази менше. Це означає, що «вони можуть брати менше людей на роботу».
Зокрема, у Чехії превалює робота на заводах, і у них немає окремих місць для роботи у сільському господарстві. Тим не менш, у 2020 році у Чехії працевлаштувалося 150 тисяч українців, додав Воскобойник.
«Найбільш масовий сегмент для працевлаштування — це молодь від 20 до 35 років. Це більш активні люди, у яких або ще немає сімей, або ще немає дітей. Вони обирають для себе можливість поїхати заробити грошей», — додав голова Асоціації.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас