Робота за кордоном: на які спеціальності кличуть українських заробітчан — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Робота за кордоном: на які спеціальності кличуть українських заробітчан

Особисті фінанси
966
У червні зафіксовано різкий зріст кількості вакансій для українців за кордоном. Так, згідно з даними сайту Jooble, в останній тиждень червня роботодавці пропонували роботу 12 840 українцям. Для порівняння, наприкінці травня роботу пропонували за 7667 вакансіями — тобто у порівнянні з минулим місяцем вакансії зросли на 67%.
Про це повідомляє Опендатабот, платформа для роботи з відкритими даними, посилаючись на дані Jooble.
Це на 60% більше, аніж за аналогічний період минулого року. Тоді наприкінці червня на Jooble було розміщено 8003 оголошення про пошук фахівців для роботи за кордоном.
До речі, всі актуальні новини і лайфхаки для заробітчан та тих, хто лише планує мігрувати для роботи, ми публікуємо у телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь! 🤫
У топі країн, в яких затребувані українські трудові мігранти — Польща, Чехія, Німеччина, Литва та Латвія.
Серед затребуваних вакансій здебільшого робітничі спеціальності: сантехніки, електрики, зварювальники та різноробочі.
Робота за кордоном: на які спеціальності кличуть українських заробітчан
«Різкий ріст кількості вакансій для українців за кордоном пов’язаний з літнім сезоном та значним впливом, що роблять наші трудові мігранти на економіку країн, які їх приймають. Крім того, збільшення попиту на роботу за кордоном пов’язане з послабленням карантинних обмежень, як в Україні, так і в ряді європейських країн. Багато країн створюють пільгові умови для працевлаштування українців, що безумовно впливає на збільшення попиту на роботу за кордоном», — зазначає Олена Кірільєвніна, керівник відділу по роботі з партнерами Jooble.
Ситуація із заробітчанами в Україні. За словами президента Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василя Воскобойника, за різними оцінками на сьогодні за кордоном працюють 3−5 млн українців. В Україні сформувався прошарок приблизно в 13−16% від усього населення країни, які постійно залучені в трудову міграцію.
За даними асоціації, за весь 2020 рік у Польщі було видано 1.8 млн робочих запрошень, а у Чехії — 150 тисяч. Крім того, протягом останніх п’яти років помітна тенденція на скорочення міграційного сальдо в Німеччині.
Чому вакансій для трудових мігрантів більшає? Експерти називають причини, які призвели до збільшення попиту на українських робітників за кордоном у 2021:
  • економічні негаразди через карантин та обмеження минають;
  • Європа «заливає» коронавірусну кризу грошима — отже, збільшується інвестування в бізнес та з’являється додатковий попит на робочі руки;
  • кількість українців скорочується на 200−250 тисяч щороку — отже, й кількість трудових мігрантів теж зменшується.
Робота за кордоном: на які спеціальності кличуть українських заробітчан
Особливості працевлаштування у Німеччині і Чехії. Проте не всі країни так радо приймають українських трудових мігрантів робітничих спеціальностей. Зокрема, у Німеччині здебільшого затребувані кваліфіковані професіонали та легально влаштуватися на робітничу спеціальність доволі важко. Це саме стосується й Чехії.
Польша навпаки в економічному розвитку зробила ставку на залучення трудових мігрантів — наразі уряд максимально робить все для того, аби трудова міграція ставала трудовою еміграцією. Крім того, вже з 2022 року в країні підвищують мінімальну зарплатню — до 3000 злотих або 21 000 грн.

13 способів перевести гроші з Польщі в Україну

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас