Як відправити 10 тис. грн родичу і не потрапити під банківський моніторинг: роз'яснення НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як відправити 10 тис. грн родичу і не потрапити під банківський моніторинг: роз'яснення НБУ

Особисті фінанси
15954
Українець, який хоче перевести 10 тис. грн родичу, швидше за все, під фінансовий моніторинг не потрапить. Однак готівкою за допомогою терміналу анонімно перевести таку суму одним платежем не вдасться.
Про це йдеться у роз’ясненні НБУ, опублікованому на офіційному сайті.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr. Приєднуйтесь! 🤫
«Якщо громадянин має ці кошти на своєму рахунку, то краще здійснити безготівковий платіж на рахунок знайомого або родича. Такі платежі здійснюються, як і раніше, без обмежень по сумі», — йдеться в роз’ясненні.
Власники банківських рахунків вже ідентифіковані і верифіковані банками, які відкривали їм такі рахунки. Якщо ж є готівка, то переказати гроші можна:
  • у відділенні банку, маючи з собою паспорт;
  • через пристрої з функцією прийому готівки — термінали самообслуговування, банкомати, які технологічно зможуть забезпечити верифікацію платника.
Без верифікації переказувати можна суму до 5 тис. грн. Зазначимо, згідно з правилами фінансового моніторингу, банки зобов’язані проводити верифікацію на суму від 400 тис. грн, але можуть робити це і з незначними, але підозрілими сумами. Під особливо пильною увагою — платежі готівкою.

Довідка Finance.ua:

  • 28 квітня 2020 року набрав чинності Закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів».
  • Банк може заблокувати платіж, якщо визнає ту чи іншу фінансову операцію підозрілою. У деяких випадках банки можуть блокувати платежі клієнтів, вимагаючи при цьому додаткові документи по фінансовій операції і пояснюючи це вимогами системи фінансового моніторингу.

Що таке фінансовий моніторинг

За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас