У НАУ озвучили суму збитку держбюджету від нелегального ринку пального — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НАУ озвучили суму збитку держбюджету від нелегального ринку пального

Казна та Політика
477
Нелегальні міні-НПЗ, «сірі» АЗС і податкові «скрутки» щорічно крадуть з бюджету України близько 15−20 млрд грн.
Про це стало відомо з інтерв’ю президента нафтогазової Асоціації України Нелі Привалової для порталу mind.
За словами Нелі Привалової, за 2020 рік обсяг виробництва міні-НПЗ склав близько 300 тис. тонн «бодяги», виготовленої з використанням безакцизних розчинників, з якої не сплачено акциз до бюджету.
Втрати ж бюджету України у вигляді акцизу і ПДВ досягли майже 4 млрд грн на рік.
Крім того, в 2020 році розрослася ще одна проблема — 40% ринку бере участь у «скрутках» з використанням АЗС.
Наразі це найбільша «сіра пляма» в частині схем продажів і недоотримання коштів до бюджетів. Втрати бюджету від таких схем становлять близько 15−20 млрд грн на рік.
Суть схеми «скруток» на АЗС. Людина приїжджає на АЗС заправити машину. Віддає касиру готівку, але через касовий апарат цю операцію або взагалі не проводять, або проводять з підміненими даними покупця, тобто видають лівий чек. Фактично, пальне продано за готівку людині, яка приїхала на заправку, а за документами ці обсяги пального пішли промисловим споживачам, які нібито купили його у оптового трейдера і використовували у своїй господарській діяльності.
Також у Нафтогазовій Асоціації зазначили, що частина «чорних» АЗС мімікрували під легальні станції. Ці об’єкти, не будучи нормально спроектованими, введеними в експлуатацію з дотриманням всіх нормативних вимог, у тому числі містобудівних, санітарних, екологічних, земельних, податкових, протипожежних, з незрозумілих підстав отримали ліцензії, але, як і раніше, залишаються тими ж «підзабірними бочками».
Ці станції умовно називають «сірими» точками. За даними НАУ, на сьогодні в Україні залишається близько 600−800 таких об’єктів.
Президент НАУ також зазначила, що всі перелічені вище махінації дозволяють недобросовісним учасникам ринку мати неконкурентну цінову перевагу перед «білими» учасниками і заробляти більше, ніж ті, хто дотримується стандартів якості і платить податки.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас