Що очікує на фінкомпанії та колекторів з 14 липня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що очікує на фінкомпанії та колекторів з 14 липня

Кредит&Депозит
2029
Уже 14 липня закон «Про врегулювання простроченої заборгованості» набирає чинності в повному обсязі.
Начальник Управління захисту прав споживачів НБУ Ольга Лобайчук під час свого виступу на МФО саміті-2021 розповіла, які зміни очікують на колекторські та фінансові компанії.
Зокрема, кредитор і колектор з 14 липня повинні будуть подавати в НБУ інформацію про укладення договору та залучених осіб.
Також кредитори мають надавати на запит НБУ інформацію про інструменти контролю за колекторськими компаніями, які вони залучають до роботи.
«Ми передбачили певне розмежування відповідальності. Попросили кредиторів передбачити зони відповідальності сторін в договорах з колекторськими компаніями та отримувати додаткове завірення від колектора, що він розуміє вимоги регулятора, вимоги закону та погоджується і повністю несе відповідальність за їх виконання», – зазначила чиновниця.
Що очікує на фінкомпанії та колекторів з 14 липня
Нагляд за діяльністю колекторських компаній буде спрощеним: одне порушення – штраф, третє порушення – призупинення діяльності та виключення колекторської компанії з реєстру.
Ключову інформацію будуть брати зі звернень громадян до НБУ.
«Законом передбачено дуже суттєві (близько 100 тис. грн. – ред.) штрафи за кожен випадок порушення законодавства та вимог до етичної поведінки. Найголовніше: якщо є третій штраф – колекторська компанія виключається з реєстру. У разі з кредитором, окрім цих штрафів, будемо виходити за необхідності на комплексну інспекційну перевірку. Адже якщо у компанії недотримання законодавства одного виду, то найімовірніше, що інші законодавства також не виконуються. Після перевірки вже будемо застосовувати глобальніші заходи впливу за порушення законодавства та/або за невиконання нормативно-правових актів НБУ», – пояснила Finance.ua Ольга Лобайчук.
Якщо ж компанія-кредитор порушує законодавство від свого імені, не звертаючись до послуг колекторів, норма з вилученням з реєстру не працює повністю, адже такі установи залишаються в реєстрі фінустанов та можуть залучати інші колекторські компанії до роботи з проблемною заборгованістю.
«Будемо застосовувати глобальніші заходи впливу, щоб це прибрати. Є фінансові компанії, які не хочуть виконувати норми закону. Це не всі компанії ринку, але це перші компанії, які ми перевірятимемо з 14 липня. Їх десь 15. А щодо колекторів, у нас є п’ять компаній, які є юридичними особами без статусу фінансової установи, ми давно їх знаємо, розуміємо, що це “мегахард-колекшн”, до якого кредитор звертається щодо дуже проблемних боргів. Ми ці компанії знаємо та будемо працювати з ними окремо», – резюмувала Ольга Лобайчук.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас