Як формується прожитковий мінімум - пояснення експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як формується прожитковий мінімум - пояснення експерта

Особисті фінанси
400
Прожитковий мінімум в Україні формується на основі підрахунку того, скільки потрібно людині, щоб вижити. Однак наразі показник в українському бюджеті занижений удвічі.
Про це розповів Суспільному член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.
«Методика розрахунку прожиткового мінімуму, яка прийнята у нас на сьогодні — фізіологічний прожитковий мінімум, тобто саме те, що потрібно людині для того, щоб вижити. Як у нас рахується: береться три корзинки: продуктова, непродуктова і корзинка послуг і рахується прожитковий мінімум по тих фактичних цінах трьох корзинок. Продуктова корзинка розраховується, виходячи із фізіологічних потреб людини протягом місяця, скільки треба з’їсти, щоб вижити, те саме і промислових товарів стосується», — каже Пендзин.
На відміну від України, європейські країни розробляють соціальний прожитковий мінімум: до списку необхідного для виживання додають можливість себе соціально реалізувати. Зокрема, до «коризинки» потрапляють витрати на житло, або витрати на освіту, або утримання свійських чи домашніх тварин. Експерт відзначив, що у Франції до прожиткового мінімуму додаються витрати на вино, а у Німеччині — на пиво, що вважається елементом соціалізації.
«Проблема полягає у тому, що Мінсоцполітики відповідно до покладених на нього повноважень законодавством раз на місяць друкує у себе на сайті офіційні дані щодо фактичного прожиткового мінімуму, виходячи із реальних цін, які сьогодні є по тих корзинках. На сьогодні фактичний прожитковий мінімум для працездатної особи, виходячи із необхідності сплати податку на доходи фізичних осіб становить понад 5 тисяч гривень — 5200. Той прожитковий мінімум, який закладений в державний бюджет — 2300», — розповів Пендзин.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
suspilne.media
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас