Процедуру банкротства удосконалили - Мін'юст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Процедуру банкротства удосконалили - Мін'юст

Казна та Політика
347
Інститут банкрутства в Україні пройшов тривалий шлях становлення та розвитку. Лише проголошення України незалежною державою та визначення економічного вектору на розвиток ринкових відносин сприяло відродженню системи банкрутства. Втім, досить тривалий час вона так і залишалась неефективною.
Про це повідомляє Міністерство юстиції.
Нагадуємо, про всі зміни, які можуть стосуватися ваших гаманців, ми оперативно інформуємо в нашому телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь і не пропускайте важливе.
“Важливим кроком “уперед” в цьому питанні стало прийняття Кодексу України з процедур банкрутства у 2019 році. А вже цьогоріч вдалося запровадити зміни до Кодексу для його вдосконалення”, – повідомляють у міністерстві.
1 червня 2021 року Верховною Радою України у першому читанні прийнято проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства» реєстр. № 4409, розроблений Міністерством юстиції України.
Метою і завданням проєкту Закону № 4409 є усунення технічних неузгодженостей та недоліків, врегулювання суперечливих питань та узгодження деяких положень Кодексу України з процедур банкрутства між собою.
Запропоновані зміни стосуються, зокрема:
  • узгодження положень Кодексу, приведення їх у відповідність до Господарського процесуального кодексу України, Законів України «Про запобігання корупції», «Про управління об’єктами державної власності», «Про судовий збір», «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів»;
  • уніфікації, усунення розбіжностей у термінології в всьому тексті Кодексу;
  • змін, пов’язаних з впровадженням автоматизованої системи «Банкрутство та неплатоспроможність»;
  • удосконалення порядку відбору арбітражних керуючих у справах про банкрутство;
  • виключення з тексту Кодексу некоректних або суперечливих норм, а також конкретизація положень Кодексу;
  • приведення у відповідність норм Кодексу до законодавства у сфері архівної справи та діловодства;
  • установлення чітких строків для погашення вимог кредиторів та усунення можливості зловживань з боку арбітражного керуючого;
  • регулювання питання поводження з майном банкрута після закриття провадження у справі про банкрутство.
У Мін’юсті зазначили, що внесення змін, запропонованих проєктом Закону, усуне протиріччя між чинними положеннями Кодексу України з процедур банкрутства та забезпечить єдиний підхід в їх розумінні та застосуванні, а також дозволить усунути перепони, які унеможливлювали застосування цього Кодексу на практиці.

Довідка Finance.ua:

  • Нардепи Верховної Ради у першому читанні підтримали законопроєкт, який розблоковує та частково переводить в онлайн процедуру банкрутства боржників — юридичних осіб, припинену у зв’язку з карантином.
  • Провадження у справі про неплатоспроможність боржника — фізичної особи може бути відкрито лише за заявою боржника і лише за наявності певних умов.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас