Як не натрапити на аферистів при пошуку роботи за кордоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як не натрапити на аферистів при пошуку роботи за кордоном

Особисті фінанси
378
Сьогодні багато людей цікавляться можливістю працевлаштуватися за кордоном. У цьому їм активно допомагають компанії, що займаються посередництвом у працевлаштуванні за кордоном. Разом з тим трапляється, що на цьому ґрунті громадян обманюють шахраї і повернути сплачені гроші, практично неможливо.
Про це повідомляється на сайті Координаційного центру безоплатної правової допомоги.
Проте це не означає, що працевлаштування за кордоном саме по собі є ризикованою справою. Ризик виникає, як і будь-де, лише при порушенні певних правил. Тому важливо, щоб людина, яка бажає працювати за кордоном, була обізнана в послугах, які надають посередники.
До речі, у телеграм-каналі Finance.ua ми пишемо про зарплати у ріхних країнах світу. Там же навчаємо не платити зайвого. Не забудьте підписатися! 🤫
Хто такі посередники? Відповідно до законодавства, суб’єкт господарювання, який надає послуги з посередництва у працевлаштуванні, – це зареєстрована в установленому законом порядку юрособа, яка провадить господарську діяльність, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, а також фізособа – підприємець, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні в Україні та/або за кордоном відповідно до законодавства.
У посередників має бути ліцензія. Перше, на що потрібно звернути увагу під час візиту до офісу посередника, – чи є у нього ліцензія на здійснення вищеназваної господарської діяльності, оскільки без неї його послуги є незаконними та не створюють жодних юридичних наслідків. Також поцікавтеся щодо дати та номеру наказу про видачу ліцензії. Доречним також буде здійснити перевірку її наявності на офіційному сайті Міністерства соціальної політики України.
Ви маєте право отримати для ознайомлення договори посередника з його іноземними партнерами (роботодавцями) на зрозумілій для Вас мові.
Якщо у вас все таки виникають сумніви щодо чесності та професійної порядності посередника, радимо отримати інформацію щодо наслідків його діяльності з першоджерел – колишніх його клієнтів. Дані такого типу можливо віднайти на інтернет-сайтах, які стосуються роботи за кордоном, соціальних мережах. Доречним у даній ситуації буде вийти на прямий зв’язок з особами, які працевлаштовувалися в іноземних державах завдяки потенційному посереднику та отримати відповіді на питання, які вас цікавлять.
Про оплату. Виконання договору між посередником та особою про надання посередницьких послуг у працевлаштуванні за кордоном оформляється актом про надання послуг, який підписується обома сторонами. Важливо знати, що посередник не має права отримувати від осіб, яким надані такі послуги, плату до підписання акта наданих послуг.
Тобто порушенням є ситуація, коли посередник заявляє вимогу до клієнта попередньо оплатити його послуги.
Також ще однією особливою рисою зловмисників є те, що вони не фіксують свою увагу на професійних даних потенційного працівника за кордоном, адже у них не має мети забезпечити клієнта роботою, а лише одержати фінансову вигоду.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас