Зеленський підписав закон про продаж землі через електронні аукціони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зеленський підписав закон про продаж землі через електронні аукціони

Казна та Політика
509
Президент України Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них через електронні аукціони”
Про це повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради.
Нагадуємо, що про всі зміни щодо ринку землі ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь!
Як зараз. Як зазначено в пояснювальній записці до документа, зараз аукціони з продажу землі проходять у застарілій формі – з фізичною присутністю учасників, підняттям табличок зі ставками тощо. При цьому електронні аукціони вже довели свою ефективність у ході продажу об’єктів малої приватизації, а також дозволили збільшити вартість цих лотів у рази.
Що зміниться. З набуттям законом чинності земельні онлайн-торги будуть проводитися в єдиній електронній торговій системі в режимі реального часу. За підсумками аукціонів буде укладатися договір купівлі-продажу, оренди, права на забудову (суперфіцій) або довгострокової оренди (емфітевзису) земельної ділянки з переможцем торгів, який запропонував найвищу ціну.
Також зміниться розмір гарантійного внеску за лотом, який становить не менш як 30% від стартової ціни продажу земельної ділянки або стартового розміру річної плати за користування ділянкою.

Довідка Finance.ua:

  • У травні 2021 року Верховна Рада ухвалила закон про продаж земельних ділянок державної та комунальної власності, а також прав оренди на них через електронні аукціони.
  • Колишній міністр Кабінету Міністрів і один з творців monobank Дмитро Дубілет запустив платформу для продажу сільськогосподарської землі.
  • При посвідченні договорів про відчуження земельних ділянок нотаріуси будуть керуватися, зокрема, положеннями статті 130 Земельного кодексу (нова редакція набуде чинності з 1 липня). У ній прописано 8 випадків, коли набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення забороняється.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас