Україна може судитися з «Газпромом» за блокування транзиту газу з Середньої Азії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може судитися з «Газпромом» за блокування транзиту газу з Середньої Азії

Енергетика
848
Україна готова звернутися до органів конкуренції Європейського союзу і подати позов на російський «Газпром» до міжнародного арбітражу через блокування транзиту газу з Центральної Азії.
Про це заявив глава НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, повідомляє Financial Times.
«Україна готова вжити юридичних заходів проти „Газпрому“ з метою розблокування поставок природного газу з Центральної Азії», — пише видання.
Як зазначається, вказані газові потоки залишаються заблокованими протягом 15 років.
«І, якщо „Газпром“ їх не схвалить, глава української газової компанії „Нафтогаз України“ Юрій Вітренко заявляє, що готовий звернутися до органів конкуренції Європейського союзу і подати позов на російського енергетичного гіганта в міжнародний арбітраж», — йдеться в повідомленні.
Зазначено, що на сьогоднішній день «Нафтогаз» готує офіційні запити на дозвіл на транзит газу з Центральної Азії трубопроводами «Газпрому». Цей процес, за словами Вітренка, може зайняти місяці.
Раніше голова правління НАК «Нафтогаз України» неодноразово зазначав, що компанія недостатньо використовувала свої юридичні можливості тиску на «Газпром» через антимонопольний орган ЄС для перенесення точок продажу російського газу європейським компаніям на кордон Україна-РФ.
Вітренко також вважає за необхідне тиснути на Росію для розблокування експорту середньоазіатського газу в Європу і надання такої можливості експорту незалежним російським видобувачам.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас