Як уникнути шахраїв при купівлі товарів з рук: ТОП-5 схем обману — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як уникнути шахраїв при купівлі товарів з рук: ТОП-5 схем обману

Особисті фінанси
1460
З розвитком ринку інтернет-торгівлі в Україні розвиваються і методи онлайн-шахрайства. Причому жертвами стають не тільки покупці, але і продавці.
Спеціально для Finance.ua гіперпростір оголошень izi.ua зібрав ТОП-5 популярних схем обману на сайтах оголошень і розповіли, як їх уникнути.
Схема 1: “Скиньте передоплату”. Як правило, аферисти привертають увагу покупців трендовими речами з низькою вартістю. Головне завдання – швидко взяти аванс, поки клієнт не помітив обману. В основі методу лежить синдром упущеної вигоди: продавець запевняє, що за товарам вишикувалася черга, але дістанеться він тому, хто перший забере або внесе передоплату.
Щоб не ризикувати, замовляйте доставку речей післяплатою або скористайтеся опцією безпечної оплати.
Схема 2: розсилки фішингових листів. Завдання фішингового посилання – привести покупця на сайт, схожий на популярний інтернет-магазин. Розрахунок на те, що покупець не помітить підміни, оформить покупку і залишить дані картки. Подібні листи можуть надходити і покупцям, і продавцям.
Також можуть приходити новинні розсилки з вкладенням або попередження про блокування оголошення, акаунту або пароля. Повідомлення виглядають переконливо: в них присутній логотип компанії, адреса відправника, верстка і т.д. Запідозрити недобре складно.
Не переходьте по посиланнях і не відкривайте підозрілі файли, які надіслані з незнайомої адреси. Якщо сайт виглядає підозріло, перевірте наявність замочка на початку адресного рядка. Такий символ означає, що сайт відкривається через безпечний протокол HTTPS. Дані картки з такого ресурсу буде перехопити складніше.
Схема 3: “Скажіть дані картки”. Шахраї відгукуються на оголошення, розхвалюють товар і просять продати його тільки їм. В якості гарантії пропонують переказати передоплату. Для цього просять продавця сказати дані картки: номер, ім’я, термін дії і, головне, цифри зі зворотного боку і код-підтвердження з СМС. Продавець не хоче втрачати клієнта і повідомляє аферистам інформацію.
Для здійснення переказу достатньо тільки номера картки і вашого імені. Не передавайте нікому дані вашої банківської картки і не повідомляйте про прихід СМС.
Схема 4: Покупка поспіхом. За допомогою цієї схеми шахраї намагаються “впарити” неякісний товар. Під виглядом нового iPhone або Macbook в хорошому стані можуть продати гаджет з дефектом. Виявити подібні несправності можна тільки при ретельній перевірці. Аферисти знають про це і, щоб встигнути провернути схему, кваплять клієнта. Можуть послатися, що через 10 хвилин призначена зустріч з наступним покупцем і треба швидше прийняти рішення. Розрахунок на те, що під тиском клієнт повірить продавцеві на слово, і погодиться на угоду без перевірок.
Перед тим як писати продавцеві, перевірте дату реєстрації акаунту на майданчику. Вивчіть коментарі покупців, зверніть увагу на рейтинг, який формується на основі клієнтських відгуків. Якщо його немає, а акаунт зареєстрований нещодавно, то це, як мінімум, привід насторожитися.
Щоби не гаяти час, деякі моменти можна прояснити ще до зустрічі. Наприклад, якщо купуєте електронну техніку, попросіть надіслати серійний номер пристрою і скріншот з даними про стан батарей. Відмова зробити це буде приводом засумніватися в чесності продавця.
Схема 5: “Давайте продовжимо листування в месенджері” — так обманюють покупців. “Мені не зручно тут листуватися, давайте перейдемо в месенджер” – подібними фразами аферисти намагаються відвести покупця за межі майданчика, щоб в одному з повідомлень відправити фішингове посилання. У чатах популярних сайтів оголошень система захисту блокує повідомлення з посиланнями.
Ніколи не переходьте за посиланнями, надісланими в підозрілих або незрозумілих повідомленнях електронної пошти, соцмережах і месенджерах. Не варто також завантажувати вкладені файл з повідомлень, яких не чекали.
Якщо все-так стали жертвою обману, то не марнуйте час — телефонуйте в банк, щоб заблокувати картку, а потім у кіберполіцію.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас