Платні ліфти і вигідна оренда: порівняння цін у Грузії та Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платні ліфти і вигідна оренда: порівняння цін у Грузії та Україні

Світ
1686
Грузія, так само як і Україна, прагне бути частиною Європейського союзу і навіть стала асоційованим членом ЄС раніше. Тому журналісти вирішили порівняти ці дві країни, щоб дізнатися, де дешевше життя.
Індекс якості та вартості життя:
  • індекс вартості життя в Україні становить 31,47, а в Грузії – 28,86. Тобто в Грузії знадобиться трохи менше грошей для життя, ніж в Україні;
  • що стосується індексу якості життя, то в Грузії він теж трохи вищий (117,29 проти 108,34 відповідно), за даними сайту Numbeo.
Середня місячна зарплата. В Україні, за даними Держстату, станом на квітень 2021 року, середня місячна зарплата пересічного українця становить 13 543 грн, але порівняно з березнем поточного року зарплата в Україні зменшилася на 69 гривень.
У Грузії, як повідомляє Geostat, на кінець 2020 року вона становила близько 10 609 гривень (1227,3 ларі – національна валюта в Грузії).
До речі, в телеграм-каналі Finance.ua ми пишемо про зарплати, пенсії та іншу соцдопомогу. Там же вчимо не платити зайвого. Не забудьте підписатися! 🤫
Платні ліфти і вигідна оренда: порівняння цін у Грузії та Україні
Мінімалка. У Грузії офіційна мінімальна зарплата становить 20 ларі, що дорівнює близько 173 гривням, або трохи більше 6 доларів. У той час як в Україні мінімальна зарплата – 6 тисяч гривень. Грузинський рівень мінімальної зарплати не змінюється вже близько 20 років і не тільки найнижчий в Європі, але і в країнах колишнього СРСР.
Зауважимо, що податок на прибуток у Грузії становить 20%, а в Україні – 18%.
Ціни в закладах. Загалом, в Грузії вечеря або обід в закладі коштує трохи дешевше, ніж в Україні. Пообідати в дешевому закладі двом в Україні можна за 150 гривень, а в Грузії всього за 138 гривень. Що стосується вечері на двох в ресторані із середніми цінами, то вдома українці заплатять близько 543 гривень, а в Грузії трохи більше 519 гривень.
Шопінг. Наприклад, пара кросівок Nike в Грузії коштує близько 2 305 гривень, а в Україні, в той же час, трохи більше 2 307 гривень, тобто практично однакова. Пара джинсів Levis на 20 гривень дешевша в Грузії (1484 гривні, проти 1 504 гривень в Україні). Сукня в магазині-ритейлері, наприклад, як Zara, або H&M в Грузії буде теж дешевша (928 гривень проти трохи більше 1 055 грн відповідно).
Вартість житла:
  • місячна оренда квартири, поза центром міста, в Грузії в середньому коштуватиме майже 4 951 гривню, а в Україні майже 5 569 гривень;
  • загальна вартість комунальних послуг в Грузії теж коштує значно менше. Отже, за місяць українці платять 2 710 гривень, в той час як грузини тільки 1 650 гривень, за даними сайту Numbeo.
Багатьох українців дивує, коли вони приїжджають до Грузії, що в деяких будинках може виявитися платний ліфт, і за те, щоб не йти пішки кілька поверхів, а піднятися з комфортом, доведеться кинути кілька ларі в залізну коробку. Цікаво, що в Батумі, наприклад, платний не тільки підйом, а й спуск.
Наприклад, якщо спуск на ліфті безкоштовний, а в нього зайшло кілька людей, то платить той, кому підніматися вище, а далі всі спускаються – безкоштовно. Якщо ж потрібно платити не тільки за підйом, але і за спуск, то ціна подвоюється.
За матеріалами:
Телеканал новин 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас