В Україні розширились можливості кредитування малого та середнього бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні розширились можливості кредитування малого та середнього бізнесу

Кредит&Депозит
376
Фонд розвитку підприємництва (ФРП) розширив інструментарій підтримки фінансування мікро-, малих та середніх підприємств: до класичних кредитних програм додалися компенсація процентних ставок та кредитні гарантії в рамках держпрограми «Доступні кредити 5−7-9%».
Про це під час презентації річного звіту Фонду розвитку підприємництва за 2020 рік повідомив виконавчий директор ФРП Андрій Гапон.
За його словами, торік Фонд першим в Україні запровадив механізм кредитних гарантій, що неабияк допомогли мікро- й малому бізнесу в часи коронакризи. Йдеться про зменшення банківських ризиків, пов’язаних із можливою неплатоспроможністю підприємця, відсутністю у нього застави чи підвищеною ризикованістю господарської діяльності.
«Це — ідеальний інструмент для підприємців, котрі не мають майна для застави, або, наприклад, розмір їхньої застави не покриває банківських ризиків. Для таких випадків й існують наші гарантії. Йдеться про 50−80% гарантування того, що навіть якщо з інвестиційним проєктом, на втілення якого надано кредит, щось трапиться і позика стане неповоротною, банк не втратить повністю все. Що створює для нього додаткові гарантії повернення грошей. А для багатьох підприємців це єдина можливість взяти позику», — пояснив Гапон.
Виконавчий директор ФРП нагадав, що з нинішнього року в країні працює ще один подібний механізм — державні гарантії на портфельній основі, агентом за яким є Укрексімбанк. Максимальний розмір кредиту, який можна отримати за цією програмою — 100 млн гривень, максимальний термін кредитування — 10 років.
«Безумовно, цей інструмент суттєво позначиться на обсягах кредитування малого й середнього бізнесу в Україні. Впевнений, що за механізмом кредитних гарантій майбутнє», — підсумував Гапон.

Довідка Finance.ua:

  • Торік Німецько-Український фонд, який працював у нашій країні майже два з половиною десятиліття, переформатували у Фонд розвитку підприємництва (ФРП). Основним поштовхом до цього стала ініціатива Президента та уряду із започаткування Державної програми «Доступні кредити 5−7-9%».
  • Фонд став агентом держави у втіленні проєктів з підтримки фінансування малого бізнесу в Україні. Задля цього розпорядженням Кабінету міністрів Німецько-Український фонд передали в управління уряду України в особі Міністерства фінансів. У січні 2020-го було зареєстровано нову редакцію статуту ФРП й він запрацював у новому статусі.
До речі, портал Finance.ua проаналізував кредитні пропозиції більшості українських банків. Найкращі ми відібрали в спеціальному сервісі.

Порівняти і підібрати кредит можна тут

За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас