У НБУ розповіли, як каратимуть колекторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ розповіли, як каратимуть колекторів

Казна та Політика
1183
Національний банк України пропонує вдосконалити порядок застосування заходів впливу до небанківських фінустанов за порушення вимог законодавства у сфері захисту прав споживачів фінансових послуг. Нововведення стосуватимуться також і порушень вимог до взаємодії зі споживачами під час врегулювання простроченої заборгованості.
Як повідомляє пресслужба НБУ, регулятор оприлюднив для громадського обговорення проєкт змін до Положення про застосування заходів впливу до учасників ринку небанківських фінансових послуг .
“Зміни поширюватимуться на небанківські фінустанови, включаючи ті, що набудуть статусу колекторських компаній. Водночас для колекторських компаній без статусу фінансової установи Національний банк планує розробити окремий нормативно-правовий акт щодо заходів впливу”, – пояснили в Нацбанку.
Чому виникла потреба в змінах:
  • через ухвалення Закону України № 1349-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості»;
  • цей закон передбачив нові заходи впливу до небанківських фінустанов, які кредитують чи займаються стягненням боргів, а також до колекторських компаній за порушення вимог до етичної поведінки під час врегулювання заборгованості.

Новий закон для колекторів 💼

Національний банк за порушення планує застосовувати такі заходи впливу:
  • письмове застереження з вимогою усунути порушення та/або вжити заходів для їхнього недопущення в майбутньому;
  • штраф для кредитодавця, нового кредитора або небанківської фінустанови ‒ колекторської компанії;
  • тимчасова заборона фінустанові ‒ колекторській компанії здійснювати врегулювання простроченої заборгованості;
  • вилучення відомостей про фінустанову ‒ колекторську компанію з реєстру колекторських компаній;
  • тимчасове зупинення або відкликання (анулювання) ліцензії кредитодавця ‒ небанківської фінустанови, нового кредитора ‒ небанківської фінустанови.
Ще одна пропозиція проєкту Змін – колегіальне прийняття рішень про штрафи до небанківських установ за порушення законодавства у сфері захисту прав споживачів (а саме штрафи, встановлені частиною другою статті 411 «Закону про фінансові послуги»).
Рішення щодо цих штрафів ухвалюватиме Правління Національного банку, а у випадку делегування повноважень ‒ Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг.

Довідка Finance.ua:

  • 14 квітня набув чинності закон про захист українців від свавілля колекторів. Банки і фінансові компанії, відповідно до документа, повинні будуть повідомляти клієнтам про залучення колекторів при простроченні платежів. Це має відбуватися ще на етапі підписання договору про надання кредитних коштів.
  • Національний банк упродовж наступних двох місяців запустить Реєстр колекторських компаній. Усі колекторські компанії, щоб мати можливість надавати послуги із врегулювання боргів за споживчими кредитами, повинні зареєструватися у цьому Реєстрі.
До речі, про всі головні зміни в законодавстві, які можуть стосуватись ваших особистих коштів, ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі всіх фінансових подій.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас