В Україні запрацює реєстр колекторських компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні запрацює реєстр колекторських компаній

Казна та Політика
328
Національний банк упродовж наступних двох місяців запустить Реєстр колекторських компаній. Усі колекторські компанії, щоб мати можливість надавати послуги із врегулювання боргів за споживчими кредитами, повинні зареєструватися у цьому Реєстрі.
Про це повідомляється на сайті регулятора.
«Колекторські компанії матимуть час — з 14 липня до 13 серпня, щоб подати пакет документів на включення до Реєстру. Водночас фінансовим компаніям, які мають ліцензію на надання деяких фінансових послуг, а саме на факторинг чи кредитування, потрібно буде подати скорочений перелік документів. А юридичним особам без ліцензій — повний пакет документів», — повідомляє Нацбанк.
Регулятор нагадує колекторським компаніям про важливість перевірити себе на відповідність вимогам до ділової репутації та структури власності ще до того, як подавати документи для реєстрації.

Новий закон для колекторів 💼

Реєстр працюватиме у вільному цілодобовому онлайн-доступі. Будь-який користувач матиме можливість безоплатно переглядати, копіювати та роздруковувати інформацію з Реєстру.
Що це означає:
  • ключова інформація про кожну колекторську компанію буде публічно доступною;
  • кредитодавець — банк або фінансова компанія — зможуть перевірити інформацію про колекторську компанію перед її залученням до врегулювання заборгованості. А споживачі фінпослуг зможуть швидко перевірити, чи зареєстрований той чи інший колектор у Реєстрі, а значить — чи він працює на ринку відповідно до закону.
«Важливо, що компаніям, які не зареєструються у Реєстрі, після 14 жовтня 2021 року буде заборонено здійснювати врегулювання простроченої заборгованості за споживчими кредитами на користь інших осіб», — наголошує регулятор.

Довідка Finance.ua:

  • Національний банк в 2020 році прийняв від українців майже 2,2 тисячі скарг щодо діяльності колекторів. Верховна Рада, щоб покласти край цьому свавіллю, ухвалила закон щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості.
  • Банкам та фінансовим установам, які видають кредити, буде заборонено працювати з колекторськими фірмами, що не внесені до реєстру. За залучення незареєстрованої колекторської фірми до стягнення заборгованості загрожує штраф від 85 тисяч до 136 тисяч гривень.
  • За недотримання правил етичної поведінки колекторам загрожує штраф від 51 тисячі до 102 тисяч гривень.
Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на Finance_ukr та першими дізнавайтесь про новини у світі фінансів 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас