В Україні тарифи на електроенергію зростуть удвічі — прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні тарифи на електроенергію зростуть удвічі — прогноз

Особисті фінанси
5136
Аналітичний центр DiXi Group розрахував кілька сценаріїв подорожчання електроенергії для населення в Україні.
Відповідний звіт опубліковано на сайті організації.
Згідно з першим сценарієм, “Частковим”, тариф у розмірі 1,68 грн за кВт-год для населення буде поширюватися на спожитий обсяг до 500 кВт-год на місяць, тоді як обсяг понад 500 кВт-год на місяць буде оплачуватися за ринковою ціною.
Згідно з другим сценарієм, «Повним», буде проведено перехід на ринкове ціноутворення для всіх категорій споживачів, незалежно від обсягів споживання.
Про всі зміни, які можуть стосуватися ваших гаманців, ми оперативно інформуємо в нашому телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь і не пропускайте важливе.
За проведеною експертами оцінкою, при введенні конкурентного ціноутворення для домогосподарств ціни на електроенергію (з ПДВ) в середньому складуть 3,27 грн за кВт-год для споживачів ОЕС України та 3,50 грн за кВт-год для споживачів Бурштинського енергоострова.
Отже, є підстави очікувати, що середні ціни на електроенергію для основної частини українців будуть близькі до нинішньої ціни для непобутових споживачів 2-го класу напруги – 3,40 грн за кВт-год (з ПДВ).
“Середній місячний платіж за електроенергію для побутових споживачів, за оціночними прогнозами, зросте таким чином: за сценарієм I для споживачів без електроопалення – на 5%, з електрообігрівом в опалювальний період – на 50%. За сценарієм II – зростання очікується майже вдвічі», – сказано у звіті.
Найменший ринковий тариф отримають жителі Києва – 2,62 грн за кВт-год, далі йде Дніпропетровська область – 2,99 грн за кВт-год і Київська область – 3,03 грн за кВт-год.
Найвищими тарифи будуть для жителів Івано-Франківської області – 3,83 грн за кВт-год, Закарпатської області – 3,91 та Луганської області – 4,06 грн за кВт-год.
При цьому, згідно з оцінками аналітиків, бюджетні витрати на субсидії щодо 2020 року можуть зрости орієнтовно на 17% за сценарієм I та на 50% за сценарієм II.
Експерти не рекомендують застосовувати другий сценарій, оскільки доходи громадян не зростуть слідом за електротарифами.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас