Ціни на газ на літо: як зміниться сума в платіжках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на газ на літо: як зміниться сума в платіжках

830
В Україні постачальники газу вже оновили базові річні тарифи на червень і опублікували місячні пропозиції. Річний тариф у 66 постачальників коливається від 7,80 до 13,5 грн за кубометр. Місячні пропозиції у деяких нижчі: від 7,88 до 11,59 грн за кубометр.
Чому ціни на газ не впали після опалювального сезону?
У високих цінах на газ постачальники звинувачують європейський ринок, де багато хто його купує. Зараз ціни там досягли рекордних показників — 333 долари за тисячу кубів. Зростання пояснюється відмовою російського монополіста «Газпром» забронювати на червень додаткові потужності для транзиту газу до Європи через територію України. Травень-червень — це період, коли постачальники закуповують газ на весь наступний опалювальний сезон. Через холодну весну газу в сховищах рекордно мало. Тому попит на нього великий. «Газпром» ж навмисно не надає додаткові обсяги, щоб стимулювати ціни і спровокувати ажіотаж на ринку.
Водночас голова департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олег Попенко запевняє, хоч ціни ринку високі – тарифи у нас все одно завищені: «Навіть якщо ми посилаємося на тарифи „Амстердам+“ — українські ціни все одно дуже високі. Європейська ціна з доставкою газу до кордону України близько 11 грн за кубометр. Вартість розподілу — 2 грн. Максимальна ціна газу з розподілом повинна бути 13 грн за кубометр. У нас же виходить 15 грн. Ціна не може бути такою фізично», — каже Попенко.
Зазвичай літо — це період найбільш низьких цін на газ. Ще в січні прем’єр-міністр Денис Шмигаль обіцяв, що цього літа вартість блакитного палива для населення буде низькою, і українці зможуть укласти річні договори, зафіксувавши вигідні тарифи. Але сталося зовсім не так. Цього літа попит перевищує пропозицію, ціна на газ не опускається. І передумов до того, що ціни впадуть хоч трохи, на жаль, немає.
«Я сподівався, що влітку вони придумають якісь знижки, — каже Попенко. — Є робочі схеми, у нас є газ українського видобутку собівартістю по 2,6 грн за кубометр. Можна встановити фіксовану ціну, як це зробила, наприклад, Болгарія, на період пандемії. Але цього немає».
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас