Дубілет назвав плюси і мінуси впровадження цифрової валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дубілет назвав плюси і мінуси впровадження цифрової валюти

Казна та Політика
2561
Цифрові валюти, які починають випускати центробанки по всьому світу, і над чим також замислюються в Нацбанку, дозволять знизити витрати на випуск готівки, а також дадуть можливість при необхідності швидше і безпосередньо, без посередництва банків, розподіляти соцдопомогу для населення.
Про це розповів екс-співвласник Fintech Band (monobank) Дмитро Дубілет в своєму телеграм-каналі.
«Банкіри завжди знайдуть привід для занепокоєння. Пам’ятаю, як 15 років тому ми переживали, що в наш бізнес вторгнуться мобільні оператори. Років п’ять тому ми почали переживати через Apple, Google та інших техногігантів. Кілька років тому з’явився блокчейн … Сьогодні новою загрозою для банків є цифрова валюта, яку починають випускати центральні банки по всьому світу. Ви, можливо, чули про великий експеримент, який нещодавно запустила китайська влада. Вони створили електронний юань і роздали гроші 100.000 китайцям через спеціальний мобільний додаток. Здавалося б, що тут такого? Адже гроші в телефоні існують давно. Але революція полягає в тому, що громадяни отримали гроші від уряду напряму, без банків!» — пише він.
Традиційно банки є посередниками між центробанками, які «друкують» гроші, і громадянами. Але що станеться, якщо влада відкриє цифровий рахунок кожного громадянина і буде роздавати гроші напряму? Як, скажімо, комунальні служби роздають воду.
Плюси. Найбільш очевидний — зниження витрат. Немає витрат на виробництво і дистрибуцію готівки. Немає банківських комісій. Влада зможе, якщо потрібно, швидко розподіляти соціальну допомогу.
За його словами, цифрові гроші – це далеко не тільки про швидкість і зручність роздачі. Це один з головних інструментів, яким центробанки регулюють економіку.
«Уявіть, наприклад, що український уряд видає бізнесу кредити в е-гривні, яку не можна обміняти на іноземну валюту або, скажімо, витратити на товари іноземного виробництва. Або, наприклад, навіть з терміном дії! (Я не кажу, що це добре, а лише вказую на нові можливості)», — розмірковує він.
Зворотній бік. Саме завдяки банківським кредитам багато в чому відбувається зростання економіки (наприклад, з 2015 року економіка України погано росте не стільки через війну і кризу, а через те, що в країні стало в два рази менше банків і стало складніше кредитувати бізнес). Але якщо громадяни будуть тримати свої залишки не в банках, а в спеціальних рахунках напряму, банки не зможуть кредитувати.
«Звісно, теоретично банки можуть отримувати гроші не від вкладників, а від тих же центробанків. Можна навіть піти далі і сказати, що центробанк сам може кредитувати… Але історія нас вчить, що там, де рішення приймають держоргани, починається корупція і неефективність. Як би там не було, найближчими роками ми побачимо і е-євро (план на 2025 рік), і е-долар, і навіть е-гривню. і центробанки по всьому світу прямо зараз ламають голову, як впровадити цей інструмент, не зруйнувавши при цьому банківську систему», — підсумував Дубілет.

Довідка Finance.ua:

  • НБУ вивчає варіанти використання е-гривні. За словами голови НБУ Шевченка, запуск цифрової гривні вимагає конкретних варіантів її використання, і Національний банк України (НБУ) вивчає такі кейси.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас