«Укрзалізниця» сплатила 18 млн грн штрафу, накладеного АМКУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Укрзалізниця» сплатила 18 млн грн штрафу, накладеного АМКУ

Фондовий ринок
158
АТ «Укрзалізниця» сплатило накладений Антимонопольним комітетом 6 серпня 2020 року штраф у сумі 18,282 млн грн і припинило порушення, яке полягало у стягненні окремої плати за обслуговування вантажів на малодіяльних станціях.
Про це йдеться в повідомленні комітету.
Зазначається, що в ході розслідування Комітет встановив, що, займаючи в 2018—2020 роках повністю монопольне становище на ринку перевезення вантажів залізничним транспортом в межах країни, компанія розробила і ввела Порядок проведення рейтингового аналізу діяльності вантажних станцій.
Він визначав критерії включення/виключення вантажних станцій в/з переліку малодіяльних. Водночас порядок проведення цього рейтинг-аналізу і власне термін «малодіяльна вантажна станція» держкомпанія ввела самостійно.
На основі створеного переліку станцій «Укрзалізниця» одноосібно, без прохання вантажовласників і без визначення з ними методів узгодження тарифу, ініціювала підписання зі своїми клієнтами додаткових угод до договорів про надання послуг з перевезення вантажів з/на малодіяльні станції. Підписання цієї угоди було безальтернативною умовою надання клієнтам залізниці послуг перевезень.
На думку АМКУ, такі дії УЗ створювали для суб’єктів господарювання нерівні умови отримання послуги. Оскільки клієнти, які користувалися так званими малодіяльними станціями, платили більшу вартість за обслуговування вантажів у порівнянні з тими клієнтами, які цими станціями не користувалися.
Згідно з даними самої «Укрзалізниці», підвищену оплату за обслуговування малодіяльних станцій вона стягувала з 9 січня 2019 року до 3 вересня 2020 року.
«Цю послугу неможливо було б ввести в умовах існування значної конкуренції на ринку. В іншому випадку суб’єкти господарювання мали б можливість відмовитися від підписання додаткової угоди, оскільки це призводило до істотного збільшення їхніх витрат», — зазначають в Комітеті.
Проведений АМКУ аналіз собівартості послуги з обслуговування малодіяльних станцій показав, що вона є економічно необґрунтованою. Тому він встановив, що її введення УЗ призвело до ущемлення інтересів інших суб’єктів господарювання чи споживачів і зобов’язав держкомпанію припинити порушення.
«Укрзалізниця» оскаржила рішення комітету в Господарському суді Києва, але той в задоволенні позовних вимог відмовив повністю. Нині ведеться апеляційне провадження, проте УЗ вирішила сплатити штраф, не чекаючи рішення.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас