За останні 5 років кількість компаній, пов'язаних з чиновниками, зросла на 3 тис. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За останні 5 років кількість компаній, пов'язаних з чиновниками, зросла на 3 тис.

Фондовий ринок
425
Українські держчиновники зобов’язані вказувати компанії, якими володіють, в своїх деклараціях майнового стану. За останні 5 років кількість таких компаній зросла на 3 000: в 2016-му році в деклараціях фігурувало 16 117 компаній, а в 2020-му — вже 19 118.
Про це свідчать дані OpenDataBot.
Склад чиновництва постійно змінюється, тобто й перелік пов’язаних бізнесів щорічно виходить різний. В цiлому за п’ятирічку в деклараціях майнового стану “засвітилося” 42 262 компанії.
Закон України не забороняє чиновникам володіти бізнесами і бути кінцевими бенефіціарами, але вимагає передавати корпоративні права в управління іншим особам, які не доводяться власнику близькими родичами.
За останні 5 років кількість компаній, пов'язаних з чиновниками, зросла на 3 тис.
“Кожен підприємець самостійно приймає рішення, чи співпрацювати йому з компаніями, що належать чиновникам. Але корисно при цьому усвідомлювати потенційні репутаційні ризики і той факт, що співпраця може обірватися після виборів або зміни чиновників”, — зазначає Федір Сафір, керівник напрямку корпоративних продуктів Опендатаботу.

Довідка Finance.ua:

  • За даними НБУ, близько 100 страхових компаній сьогодні мають непрозорі структури власності, орієнтовно 90 власників набували істотну участь у компаніях без погодження НБУ чи попереднього регулятора Нацкомфінпослуг.
  • 3 березня 2021 року Кабінет Міністрів України прийняв зміни до Постанови № 835. Вона визначає набори даних, які держава повинна публікувати відкрито.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас