НБУ назвав класичні схеми приховування бенефіціарних власників страхових компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ назвав класичні схеми приховування бенефіціарних власників страхових компаній

Казна та Політика
400
Близько 100 страхових компаній сьогодні мають непрозорі структури власності, орієнтовно 90 власників набували істотну участь у компаніях без погодження НБУ чи попереднього регулятора Нацкомфінпослуг.
Про такі результати аналізу інформації про власників страхових компаній розповіли у НБУ.
Національний банк України рекомендує всім непогодженим власникам істотної участі у страховиках подати пакети документів для погодження набуття чи збільшення істотної участі, не очікуючи відповідних повідомлень від НБУ.
Загалом аналіз показав, що існує 4 класичні схеми приховування бенефіціарних власників:
  • №1. “Футбольні команди” – пакет акцій компанії “дробиться” на номінальних акціонерів так, щоб кожен не мав 10%. Чому 10%? Бо придбання такого пакета акцій вже потребує згоди регулятора. Проблема такої структури у тому, що якщо компанія потрапить у скрутне становище, не буде особи, з ким вести комунікацію з проблемних питань та надання додаткової фінансової підтримки. Як показує певний досвід, такі особи навіть можуть не знати як вони зайшли до структури та хто їхні “бізнес-партнери”. Подібні структури – “штучні” утворення, покликані приховати реального власника.
  • №2. Номінальні власники. Ситуація, за якої у компанії декілька акціонерів, які не є справжніми, а лише приховують під своїми прізвищами реальних власників. Наприклад, один з таких кейсів, коли власниками однієї компанії є помічниця та син народного депутата. Наявна надзвичайно висока вірогідність неформального впливу на діяльність компанії. На папері власники – одні люди, тоді як фактично власник – інший.
  • №3. Трастові конструкції. Українські бенефіціари можуть ховатися від розкриття, користуючись іноземними (офшорними) компаніями, іноземними номінальними утримувачами акцій або трастами. Непоодинокі випадки, коли такі особи з Белізу чи Кіпру можуть бути засновниками чи керівниками численної кількості інших компаній.
  • №4. “Закільцьовки”. Це ситуація, коли страховик де-факто володіє сам собою. Тоді як власником міноритарного пакету може бути маловідома фізична особа. Це ситуація, коли власник наче є, а наче й немає.
У Нацбанку кажуть, що невдовзі регулятор планує затвердити положення про розкриття структур власності. Цей документ вимагатиме повне розкриття справжніх власників небанківських фінансових установ, зокрема й страхових компаній. Учасникам ринку буде надана можливість довести реальність своїх власників та час на узгодження структури з вимогами регулятора.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас