Вклад як предмет застави - пояснення ФГВФО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вклад як предмет застави - пояснення ФГВФО

Кредит&Депозит
571
Клієнт банку може взяти «кредит під депозит». Тоді банк зможе використовувати заставлені депозитні кошти, якщо вкладник перестане виконувати свої боргові зобов’язання.
Про це повідомляє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.
“З різних причин у вкладника може виникнути потреба передати банку майнові права вимоги на кошти, розміщені на вкладному (депозитному) рахунку, під заставу. Наприклад, під час укладення з банком договору про споживчий кредит (купівля автомобіля, складної побутової техніки, лікування, навчання тощо) оформити так званий «кредит під депозит»”, – пише ФГВФО.
У такому випадку укладення кредитного договору супроводжується укладенням договору застави депозиту, а саме – застави майнових прав вимоги на такі кошти.
Застава є одним із видів забезпечення виконання зобов’язань, яке виступає додатковою гарантією виконання позичальником зобов’язання перед банком. Водночас «кредит під депозит» дає можливість позичальнику користуватися кредитними коштами без розірвання депозитного договору та і при цьому отримати привабливу ставку за кредитом.
Відповідно до Закону України «Про заставу», кредитор має право в разі невиконання боржником забезпеченого заставою зобов’язання одержати задоволення з вартості заставленого майна переважно перед іншими кредиторами.
Що це означає:
  • якщо вкладник, який отримав у банку «кредит під депозит», не виконує або неналежним чином виконує свої боргові зобов’язання, то банк має право використовувати заставлені депозитні кошти для погашення заборгованості.
Також Фонд гарантування звертає увагу, що відповідно до пункту 8 частини 4 статті 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» у випадку банкрутства банку Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не відшкодовує кошти за вкладом у банку, якщо такий вклад використовується вкладником як засіб забезпечення виконання іншого зобов’язання перед цим банком у повному обсязі вкладу до дня виконання зобов’язань.

Довідка Finance.ua:

  • Національний банк України збільшив облікову ставку до 7,5% в надії трохи зупинити інфляцію. На цьому тлі вже пішли розмови, що ставки за депозитами теж зростуть. Вклади, дійсно, стануть трохи вигіднішими. Але експерти розраховувати на значні пасивні доходи не рекомендують.
  • Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відшкодовує депозити, відкриті на акційних умовах, у разі банкрутства банку. А от депозити, відкриті на індивідуальних умовах, – не відшкодовуються.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас