Якби не олігархи, ВВП України був би в межах 400 мільярдів доларів, — радник президента Устенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якби не олігархи, ВВП України був би в межах 400 мільярдів доларів, — радник президента Устенко

Казна та Політика
1228
Президент Зеленський хоче боротись не з конкретним олігархом, а з усією системою. Радник глави держави з питань економіки Олег Устенко запевняє, що мета цього — створити однакові і сприятливі умови для всіх для ведення бізнесу.
Про це повідомляє Офіс Президента.
Устенко вважає, що саме олігархи зупиняють розвиток економіки, адже їм не потрібна конкуренція. Таким чином, в економіці залишається високий рівень монополізму.
«У моєму розумінні, якби не така консервація, яка відбувалась у питанні олігархату, ми б давно отримали ВВП України не 165 мільярдів доларів, як у минулому році, а в межах 400 мільярдів доларів», — наголосив Олег Устенко.
Завдяки зменшенню впливу монополій, Україна може отримати стале зростання ВВП. Таким чином, можна буде і вирішити проблеми з трудовою міграцією та низьким рівнем доходів.
«Україна — держава з колосальним рівнем тіньової економіки, який, за різними оцінками, коливається від 25% до 50%. Це означає, що як мінімум близько 40−45 мільярдів доларів перебуває „в тіні“ щорічно», — пояснив радник глави держави.
За словами Устенка, у власності держави надто багато компаній, які є збитковими, але водночас їхній топменеджмент отримує високі зарплати. Отож є потреба у демонополізації та розвитку конкуренції.
Одне з пріоритетних питань — проведення приватизації в банківському секторі. На думку Устенка, державні банки, які раніше були націоналізовані, потрібно продавати. Проте лише у випадку, якщо є ефективний інвестор.
«Це було б правильним рішенням не тільки тому, що повернемо кошти платників податків, але й зможемо перегорнути огидну сторінку нашої історії та зможемо констатувати, що вже не 50% українського банківського сектору контролюється державою», — сказав Устенко.
Радник президента наголосив, що державі нема чого робити в бізнесі, який зі старту заточений під приватний сектор. Роль держави інша — у регулюванні та створенні умов.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас