У Зеленського розповіли, що мають на увазі під деолігархізацією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Зеленського розповіли, що мають на увазі під деолігархізацією

Казна та Політика
970
Радник президента Володимира Зеленського з питань економіки Олег Устенко прокоментував політику президента щодо деолігархізації, заявивши, що «мова йде не про прізвище конкретного олігарха, а про зміну системи».
Про це йдеться в повідомленні пресслужби Офісу Президента.
«Мова йде не про прізвище конкретного олігарха, а про зміну закритої системи, яка формувалася в Україні протягом останніх десятиліть. У Володимира Зеленського є чітка воля боротися з олігархатом», — сказав Устенко в ефірі «Радіо НВ».
Згідно з повідомленням, Зеленський почав процес деолігархізації в країні, спрямований не на боротьбу з окремими представниками великого бізнесу, а на зміну системи, зменшення бар’єрів для ведення бізнесу і встановлення єдиних для всіх правил гри.
«Якби економічна ситуація в Україні не консервувалася в 90-х роках, ми могли б мати за результатами минулого року ВВП на рівні 400 млрд доларів. За фактом ми маємо трохи більше ніж 160 млрд», — зазначив Устенко.
За його словами, невелика група зацікавлених осіб, в основному це олігархи, багато років намагається консервувати ситуацію в країні, розвиваючи власний бізнес, але створюючи бар’єри для входження в бізнес для інших.
«Заради цього вони використовують політичні зв’язки, медіаресурс, щоб блокувати розвиток ситуації. Виходить, що захист прав власності — те, чого хоче бізнес — нормальна судова система, ефективна боротьба з корупцією, конкуренція, демонополізація економіки, зменшення бар’єрів для ведення бізнесу, — блокує саме ця група», — сказав радник Президента.
Тому, за його словами, процес деолігархізації неминучий.
«Якщо ти будеш боротися проти конкретної особистості, не змінюючи умови ведення бізнесу, умови для конкуренції, розвитку економіки, доступу до кредитного ресурсу, що не полегшуючи умови для захисту бізнесу, не покращуючи судову систему, ти натрапиш на ті ж граблі», — сказав радник глави держави.
Устенко повідомив, що Президент має на меті проводити деолігархізацію «широким фронтом», діючи на багатьох напрямках.
«Перш за все це те, про що говорять інвестори, коли вирішують, чи інвестувати в Україну. Вони говорять про проблему, пов’язаної із захистом прав власності. Коли ти не можеш захистити власність, ти не зможеш рухати економіку вперед і забезпечувати 5% економічного зростання, без яких боротьба з бідністю буде неефективною», — додав Устенко.
Серед першочергових заходів він також назвав амністію капіталу, проведення судової реформи, відновлення повноцінної роботи антикорупційної інфраструктури, демонополізацію економіки і розвиток конкуренції.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас