На який розмір допомоги зможуть розраховувати українці в разі втрати роботи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На який розмір допомоги зможуть розраховувати українці в разі втрати роботи

Особисті фінанси
1255
На сьогоднішній день українцям, які втратили роботу в період карантину, допомога з безробіття призначається з першого дня отримання статусу безробітного, а тривалість її виплат не може перевищувати 270 календарних днів.
Про це розповіла директор Державного центру зайнятості Юлія Жовтяк в інтерв’ю «Фактам».
Сам же розмір виплат залежить від кількох факторів:
  • по-перше, максимальна допомога по безробіттю не може перевищувати чотирикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. На сьогодні це 9,08 тис. грн;
  • по-друге, розмір виплат залежить від трудового стажу та офіційної зарплати на попередньому місці роботи.
Якщо робочий стаж до двох років, передбачається допомога в розмірі 50% від зарплати. Стаж від двох до шести років — 55%, від шести до десяти — 60%, а якщо стаж понад 10 років — 70%.
Разом з тим Служба зайнятості буде поступово урізати розмір виплат:
  • перші 90 днів будуть платити 100% суми,
  • наступні 90 днів — 80%,
  • надалі – 70%.
Наприклад, якщо у безробітного офіційна зарплата на попередньому місці роботи становила 6 тис. грн, а його стаж — дев’ять років, в перші 90 днів розмір його допомоги становитиме 3,6 тис. грн. У наступні 90 днів — вже 2,88 тис. грн. А далі – 2,52 тис. грн.
«Крім того, постановою правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на період дії карантину мінімальний розмір допомоги по безробіттю без урахування страхового стажу збільшено з 650 грн до 1 тис. грн», — зазначила вона.
Паралельно Жовтяк звернула увагу, що згідно з чинним законодавством у разі звільнення з останнього місця роботи за угодою сторін або за власним бажанням без поважних причин, тривалість виплати допомоги по безробіттю скорочується на 90 календарних днів.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас